Αλλεργία στο λάτεξ: Υπάρχει λύση;

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Επισκόπηση

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο λάτεξ μπορεί να είναι σοβαρές και αν και σπάνια να αποβούν και μοιραίες. Εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ θα πρέπει να περιορίσετε ή και να αποφύγετε τη μελλοντική έκθεση σε προϊόντα από λάτεξ.

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας στο λάτεξ είναι :

  • Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, αλλά και όσοι φορούν συχνά γάντια με λάτεξ όπως για παράδειγμα κομμωτές, αισθητικοί κ.α.
  • Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις (για παράδειγμα 10 ή και περισσότερες), όπως είναι τα παιδιά με δισχιδή ράχη
  • Άτομα που εκτίθενται συχνά σε λάτεξ, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στην βιομηχανία ελαστικών.
  • Άτομα με άλλες αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργία σε ορισμένα τρόφιμα. Κάποια φρούτα και φυτά έχουν κοινές πρωτεΐνες με το λάτεξ. Τα τρόφιμα που σχετίζονται συχνότερα είναι : μπανάνα, ακτινίδιο, κάστανο και αβοκάντο.

Ένας αλλεργιολόγος έχει ειδικευτεί στη διαχείρηση αλλεργιών, αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος. Μπορεί να σας δώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ρινίτιδας. Ο στόχος θα είναι να ζήσετε μια ζωή όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική και χωρίς συμπτώματα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αναφυλαξία: Από ΤΙ κινδυνεύω; Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχω;

Τι είναι το λάτεξ ;

Το φυσικό καουτσούκ προέρχεται από το χυμό του δέντρου, Hevea Brasiliensis, που βρίσκεται στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Το φυσικό καουτσούκ δεν πρέπει να συγχέεται με το συνθετικό καουτσούκ που κατασκευάζεται από χημικά. Τα προϊόντα από συνθετικό καουτσούκ, συμπεριλαμβανομένων των βαφών για το σπίτι, δεν κατασκευάονται με φυσικό λάτεξ και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά σε προϊόντα κατασκευασμένα με φυσικό καουτσούκ.

Ποια προϊόντα περιέχουν λάτεξ ;

Το λάτεξ αποτελεί κοινό συστατικό πολλών ιατρικών και οδοντιατρικών προϊόντων. Αυτά περιλαμβάνουν γάντια μιας χρήσης, οδοντιατρικό εξοπλισμό, σύριγγες και ενδοφλέβιους καθετήρες, στηθοσκόπια και επιδέσμους. Το λάτεξ βρίσκεται επίσης σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα. Αυτά περιλαμβάνουν προφυλακτικά, τσάντες, μπαλόνια, αθλητικά παπούτσια, εργαλεία, εσώρουχα, ζώνες, γόμες, παιχνίδια από καουτσούκ, μπιμπερό, θηλές και πιπίλες.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Εγκυμοσύνη και Αλλεργίες: ΤΙ να προσέξω;

Παράγοντες Κινδύνου και Συμπτώματα

Τι προκαλεί την αλλεργική αντίδραση στο λάτεξ ;

Όταν οι άνθρωποι με αλλεργία στο λάτεξ έρχονται σε άμεση επαφή με λάτεξ, μπορεί να ακολουθήσει μια αλλεργική αντίδραση. Τα συνήθη παραδείγματα περιλαμβάνουν :

  • Μια ιατρική ή οδοντιατρική πράξη που διεξάγεται από τους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης φορώντας γάντια με λάτεξ
  • Φούσκωμα ενός μπαλονιού

Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλλεργία από λάτεξ αναπτύσσεται μετά από πολλές προηγούμενες εκθέσεις σε λάτεξ. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα (κνίδωση), κνησμό (φαγούρα), συμφόρηση (μπούκωμα) ή καταρροή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος, όπως συριγμό, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα αρχίζουν μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση σε προϊόντα που περιέχουν λάτεξ. Η πιο σοβαρή αλλεργία στο λάτεξ μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που περιλαμβάνει σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια ή / και πτώση της αρτηριακής πίεσης (σοκ).

Μπορεί να εμφανιστούν και δερματικά προβλήματα μετά από άμεση επαφή με τις πρωτεΐνες του λάτεξ από γάντια μιας χρήσης που περιέχουν λάτεξ. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν άμεσο κνησμό, ερυθρότητα και οίδημα του δέρματος. Αυτές και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις από λάτεξ είναι λιγότερο συνηθισμένες τώρα. Πολλά νοσοκομεία ή ιδιωτικά ιατρεία έχουν αλλάξει τα γάντια σε γάντια χωρίς λάτεξ.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αντιμετωπίστε και Απαλλαγείτε από τις Αλλεργίες!

Ένας δεύτερος τύπος δερματικής αλλεργίας που ονομάζεται “αλλεργική δερματίτιδα εξ‘ επαφής” μπορεί να προκληθεί από χημικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των γαντιών από καουτσούκ. Αυτή η δερματίτιδα αναγνωρίζεται από το έκζεμα και τις φουσκάλες στο πίσω μέρος των χεριών. Μοιάζει επίσης με το εξάνθημα που εμφανίζεται από δηλητηριώδη κισσό, και αρχίζει 1 εως 3 ημέρες από τη χρήση γαντιών.

Η άμεση φυσική επαφή με τα προϊόντα λάτεξ δεν είναι απαραίτητη για να προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Αναφυλαξία και σοβαρές ασθματικές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την εισπνοή των πρωτεϊνών του λάτεξ στον αέρα που προκύπτει από την σκόνη που υπάρχει στα γάντια. 

Ποια τρόφιμα είναι πιθανό να προκαλέσουν πρόβλημα για τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ ;

Εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ μπορεί επίσης να έχετε και αλλεργία σε τρόφιμα λόγω διασταυρούμενης αντίδρασης. Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν στην αρχή δηλαδή μπανάνα, ακτινίδιο, κάστανο και αβοκάντο (τα πιο συχνά), θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και τα ακόλουθα : μήλο, καρότο, σέλινο, πεπόνι, παπάγια, ακατέργαστη πατάτα και ντομάτα.

Διαχείρηση και Θεραπεία

Πως διαγιγνώσκεται η αλλεργία στο λάτεξ ;

Η διάγνωση της αλλεργίας στο λάτεξ γίνεται αρχικά με τη λήψη ιστορικού όπου αναζητούνται πληροφορίες για άλλες αλλεργικές παθήσεις, πρόσφατες επεμβάσεις ή άλλοι χειρισμοί όπου χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα λάτεξ, αντιδράσεις σε κάποιες τροφές (όπως αναφέρθηκαν παραπάνω), καθώς και το περιβάλλον εργασίας για συχνή χρήση γαντιών. Συμπληρωματικά για τη διάγνωση της αλλεργίας στο λάτεξ γίνονται Δερματικές Δοκιμασίες δια Νυγμού και μέτρηση της ειδικής IgE στο λάτεξ.

Σε αντιδράσεις επιβραδυνόμενου τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι επιδερμικές δοκιμασίες (Patch test).

Άλλη μία μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι και η Δοκιμασία χρήσης γαντιού. Τοποθετείται ένα δάκτυλο του γαντιού στο δάκτυλο του ασθενούς και το αποτέλεσμα θεωρείται θετικό εάν η επαφή δημιουργήσει κνησμό, ερυθρότητα, φλύκταινες (μικρά επάρματα της επιδερμίδας που περιέχουν πυώδες υγρό) ή και αναπνευστικά συμπτώματα.

Πως θεραπεύεται η αλλεργία με λάτεξ ;

Η καλύτερη θεραπεία είναι η αποφυγή. Εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση από λάτεξ, πρέπει :

  • Να φοράτε βραχιόλι που να αναφέρει την αλλεργία στο λάτεξ

  • Ο ασθενής με αναφυλαξία στο λάτεξ πρέπει να έχει μαζί του ένεση αδρεναλίνης και φυσικά να γνωρίζει πως να την χρησιμοποιεί.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας με ιστορικό ευαισθητοποίησης στο λάτεξ που πρέπει να φορούν γάντια θα πρέπει να μην φοράνε γάντια με λάτεξ. Οι συνάδελφοί τους επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούν γάντια από λάτεξ, αλλά γάντια χωρίς λάτεξ.

Οι ασθενείς με αλλεργία στο λάτεξ διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν κρίση άσθματος λόγω έκθεσης από την σκόνη που περιέχουν τα γάντια. Θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα με λάτεξ.

Πως μπορεί να προληφθεί η αλλεργία από λάτεξ ;

Εάν έχετε αλλεργία από λάτεξ, θα πρέπει να αποφύγετε την άμεση επαφή με όλα τα προϊόντα και τις συσκευές που περιέχουν λάτεξ. Επίσης, αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν διασταυρούμενη αντίδραση. Τα προβλήματα αλλεργίας στο λάτεξ κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών, ιατρικών και χειρουργικών επεμβάσεων μπορούν να αποφευχθούν προειδοποιώντας τουε παρόχους υγείας σχετικά με την αλλεργία από λάτεξ πριν από οποιαδήποτε δοκιμή ή θεραπεία. Τα αλλεργικά άτομα με λάτεξ μπορούν να λάβουν ιατρική ή οδοντιατρική φροντίδα με προϊόντα χωρίς λάτεξ.

Οι αλλεργιολόγοι μπορούν να παρέχουν στους ανθρώπους με αλλεργία στο λάτεξ πληροφορίες για αποφυγή προϊόντων που ενδέχεται να περιέχουν λάτεξ, οδηγίες αντιμετώπισης μιας αναφυλακτικής αντίδρασης, καθώς και οδηγίες σε περίπτωση που χρειαστεί να υποβληθείτε σε κάποιο χειρουργείο.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.