Αλλεργική αντίδραση και ψάρια; (σκομβροειδής δηλητηρίαση)

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Η σκομβροειδής δηλητηρίαση, επίσης γνωστή και ως τοξικότητα της ισταμίνης, είναι μια μορφή τροφικής δηλητηρίασης. Συχνά συγχέεται με την αλλεργική αντίδραση στα ψάρια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ; Ορισμένα είδη ψαριών περιέχουν φυσιολογικά υψηλά επίπεδα της χημικής ιστιδίνης. Αυτή η χημική ουσία μπορεί να μετατραπεί σε ισταμίνη από βακτήρια. Σε μια αλλεργική αντίδραση, τα μαστοκύτταρα απελευθερώνουν ισταμίνη η οποία πυροδοτεί την εμφάνιση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Έτσι, εάν ένα άτομο τρώει ψάρι που έχει υψηλά επίπεδα ισταμίνης, η αντίδραση μπορεί να μοιάζει με αλλεργική αντίδραση στο συγκεκριμένο τρόφιμο.

Ορισμένα είδη ψαριών είναι πιο επιρρεπή στην τοξικότητα της ισταμίνης. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο τόνος, το σκουμπρί, ο γαύρος, η ρέγγα, το μαγιάτικο κά.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της σκομβροειδούς δηλητηρίασης είναι το αποτέλεσμα ανεπαρκούς  ή καθυστερημένης ψύξης των ψαριών και της συντήρησης τους μέχρι την κονσερβοποίηση ή το αλλοιωμένο ψάρι. Αυτό οδηγεί την ανάπτυξη βακτηριδίων που παράγουν την σκομβροτοξίνη. Η τοξίνη αυτή μετατρέπει την ιστιδίνη (που υπάρχει φυσιολογικά στο ψάρι) σε ισταμίνη.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Τροφική Αλλεργία : 5 FAQs που σίγουρα σας απασχόλησαν!

Ακόμα και αν ένα ψάρι βρίσκεται στην αρχή της αποσύνθεσης μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες ισταμίνης και να προκαλέσει δηλητηρίαση. Τα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν σκομβροειδή δηλητηρίαση δεν είναι αποκλειστικά αυτά που έχουν αλλεργία στο ψάρι, αλλά και όσοι έχουν διαπιστωμένες αλλεργίες, δηλαδή παρουσιάζουν ευαισθησία στην ισταμίνη. 

Συμπτώματα και Διάγνωση

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε 5 έως 30 λεπτά μετά την κατανάλωση αλλοιωμένου ψαριού, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται έως και δύο ώρες από την κατανάλωση του.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν :

 • Εξάψεις του προσώπου και του σώματος
 • Ναυτία
 • Κάψιμο στο στόμα
 • Κεφαλαλγία
 • Λιποθυμία, μερικές φορές με θολή όραση
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Διάρροια
 • Συριγμός ή άλλα προβλήματα αναπνοής
 • Οίδημα του προσώπου και της γλώσσας.

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ώρες ή μια ημέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για μερικές ημέρες.

Η διάγνωση αρχικά βασίζεται στο ιστορικό. Για παράδειγμα, αν τα συμπτώματα εμφανίστηκαν και σε άλλα άτομα τα οποία έτρωγαν το ίδιο μολυσμένο προϊόν, τότε τα συμπτώματα υποδηλώνουν σκομβροειδή δηλητηρίαση.

Σε μεμενομένες περιπτώσεις, εάν ένα άτομο εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει τροφική αλλεργία.

Υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσουμε την τοξίνη ;

Η μυρωδιά και η όψη του ψαριού δεν μας υποψιάζουν ότι υπάρχει η σκομβροτοξίνη. Ωστόσο, η αλλοιωμένη γεύση του ψαριού (μεταλλική ή ελαφρώς καυστική), μπορεί να αποτελεί ένδειξη μη σωστής συντήρησης.

Θεραπεία και Διαχείρηση

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε ήπιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν.

Σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται επίσκεψη σε νοσοκομείο και πιθανόν ενδοφλέβια υγρά, οξυγόνο ή άλλα φάρμακα και θεραπείες.

Πρακτικές Συμβουλές

 • Μην καταναλώνετε συνέχεια το ίδιο ψάρι, αλλά διαφορετικό κάθε φορά. Τρώμε πάντα τη μερίδα μας!
 • Περιορίστε την κατανάλωση κονσερβοποιημένων ψαριών, καπνιστών ή παστών, καθώς και ότι υπάρχει ως τυποποιημένο παρασκεύασμα ψαριού.
 • Επιλέξτε ψάρια που αλιεύονται στη χώρα μας.
 • Καλό είναι τα ψάρια να πλέονται με άφθονο νερό, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Φυσικά αφαιρούμε τα βράγχια, εντόσθια αλλά και τα λέπια.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.