Αντιμετωπίστε και Απαλλαγείτε από τις Αλλεργίες

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Το γνωρίζατε;

Ένας στους τέσσερις κατοίκους του Δυτικού κόσμου αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αλλεργία. Οι αλλεργίες μπορεί να έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και καιρό, ωστόσο μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε και γιατί όχι να απαλλαγείτε από αυτές!

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αναφυλαξία: Από ΤΙ κινδυνεύω; Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχω;

Τι σημαίνει όμως η λέξη «αλλεργία»;

Η ετυμολογία της λέξης «αλλεργία» ερμηνεύει ακριβώς το σημείο εκκίνησης του προβλήματος. Προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις ἄλλος και ἔργον. Αυτές είναι που προσδιορίζουν και τη φυσιολογία των διαφόρων αλλεργιών: Το άλλος (=διαφορετικός από το φυσιολογικό) και έργον (=δράση του οργανισμού). Δηλαδή η λέξη αλλεργία (άλλη + εργία) σημαίνει “λάθος ή άλλη δράση” του ανοσοποιητικού συστήματος από εκείνη που είναι προγραμματισμένο να επιτελέσει.

Τα τελευταία χρόνια είναι επίσης γνωστός και ο απόλυτος ρόλος και η σπουδαιότητα της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D καθώς και άλλα διατροφικά συστατικά βοηθούν στη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Εγκυμοσύνη και Αλλεργίες: ΤΙ να προσέξω;     

Υπάρχει έξαρση της αλλεργίας;

Το πρόβλημα της αλλεργίας τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω της αυξημένης συσσώρευσης ορισμένων καταστροφικών περιβαλλοντικών παραγόντων, είτε διότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν βρίσκεται πλέον σήμερα στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του. Φυσικά μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.

Το πιο συχνό αίτιο που πυροδοτεί τις αλλεργίες είναι η είσοδος στο ανθρώπινο σώμα κάποιου επιβαρυντικού παράγοντα, ο οποίος και προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει αντισώματα (τις ουσίες δηλαδή που φυσιολογικά αναγνωρίζουν και επιτίθενται σε βακτήρια και ιούς), που όμως λανθασμένα μπορεί να προσβάλλουν και άλλους ιστούς. Το όλο φαινόμενο παραπέμπει στη φυσιολογία των αυτοάνοσων νοσημάτων!

     ⇒ Διαβάστε εδώ: 5 λόγοι για να επισκεφθείτε ΑΜΕΣΑ έναν Αλλεργιολόγο!

Πως μπορεί να εξηγηθεί η μεγάλη έξαρση των αλλεργικών κρουσμάτων;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως σήμερα οι αλλεργίες είναι πιο συνηθισμένες σε σχέση με το παρελθόν. Η αυξημένη εμφάνισή τους υπήρξε ραγδαία, ώστε να εξηγηθεί ως γενετική κληρονομιά.

Είναι πολύ πιθανόν ότι η εξάπλωσή τους τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με τις αλλαγές στο περιβάλλον.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται (εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης), επιδείνωση των διατροφικών συνηθειών. Το συγκεκριμένο φαινόμενο επιφέρει ως αποτέλεσμα την έξαρση των κρουσμάτων διαφόρων χρόνιων εκφυλιστικών αυτοάνοσων νοσημάτων και ιδιαίτερα των εποχικών αλλεργιών.

Πολλοί κάνουν λόγο για μία γενικότερη παγκόσμια επιδημία!

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Έχετε Αλλεργία; 5 Απαντήσεις σε Ερωτήσεις που ΣΙΓΟΥΡΑ σκεφτήκατε!     

Η έξαρση των κρουσμάτων αλλεργιών μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

 1. Υπόθεση Υγιεινής

Η θεωρία αυτή που διατυπώθηκε κάπου στη δεκαετία του 1990 είναι γνωστή ως «υπόθεση υγιεινής». Υποδηλώνει τη σημερινή περιορισμένη έκθεση σε βακτήρια και ιούς –οι συνήθεις στόχοι ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος– η οποία «αποπροσανατολίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, σήμερα υπάρχουν πολλά και διάφορα καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι. Ουσίες, όπως για παράδειγμα τα λευκαντικά, τα προϊόντα που απομακρύνουν τους λεκέδες και τα καθαριστικά χαλιών μπορεί να επιτείνουν ως ένα βαθμό την εμφάνιση των εποχικών αλλεργιών.

Η υπόθεση της υγιεινής είναι μια θεωρία που επιχειρεί να εξηγήσει την αύξηση των ποσοστών εποχικών αλλεργιών παγκοσμίως. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για άμεση και ακούσια συνέπεια της μειωμένης έκθεσης κατά την παιδική ηλικία σε μη παθογόνα βακτήρια και ιούς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη καθαριότητα αλλά και στη συρρίκνωση του μεγέθους της οικογένειας στις σύγχρονες κοινωνίες. Μεταξύ των στοιχείων που στηρίζουν την υπόθεση της υγιεινής, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι τα ποσοστά εποχικών αλλεργιών είναι χαμηλότερα σε εκείνους που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές και σε μεγάλες οικογένειες.

 1. Γεωπαθητικό και ηλεκτρομαγνητικό στρες

Οφείλεται σε διασταυρώσεις τόσο ενεργειακών δικτύων, όσο και στην ηλεκτρομαγνητική ρύπανση που προκαλείται από κεραίες (τηλεόρασης, κινητών τηλεφώνων), οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, ασύρματα τηλέφωνα και κινητά τηλέφωνα που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα μας.

 1. Ελλιπής έκθεση στον ήλιο (βιταμίνη D)

Τι κι αν ζείτε στην Ελλάδα; Μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού υποφέρει από έλλειψη και ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι λόγοι οφείλονται στην περιορισμένη καθημερινή και μη αποτελεσματική (λόγω της ευρείας χρήσης αντηλιακών) έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά και στην ανεπαρκή διατροφική πρόσληψή της.

 1. Κλιματισμός

Τα τελευταία χρόνια, στα σπίτια μας έχει μπει η δύναμη της (ηλεκτρικής) ενέργειας, που κατά κύριο λόγο σημαίνει… λιγότερος φυσικός εξαερισμός. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι καπνοί και τα αέρια που δημιουργούνται στο σπίτι είναι πιθανόν να παραμένουν κλεισμένα μέσα και να επηρεάζουν τους αεραγωγούς μας. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας το υπερλειτουργικό που αντιδρά υπερβολικά σε ακίνδυνους παράγοντες, όπως η γύρη.

 1. Αλλοίωση της τροφικής αλυσίδας

Υπολογίζεται ότι ο μέσος Έλληνας καταναλώνει τουλάχιστον 8 κιλά / έτος φυτοφαρμάκων αλλά και «Ε». Αυτό είναι αποτέλεσμα της μη τήρησης της εποχικότητας των φρούτων και των λαχανικών αλλά και των αυξημένων ποσοτήτων συντηρητικών που εμπεριέχονται σε διάφορα τρόφιμα όπως για παράδειγμα σφολιατοειδή, αλλαντικά κλπ.

 1. Υπερβολικό στρες και ανεπαρκής ύπνος

Χμμμ… σας φαίνονται οικεία; Δυστυχώς διακρίνουν πλέον τις καθημερινές συνθήκες των περισσοτέρων ατόμων.

Στα παιδιά δυστυχώς το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τους λόγους που αναφέρθηκαν, αλλά και για 3 επιπλέον:

 1. Ελλιπής πρόσληψη βιταμίνης D από τις μητέρες κατά την περίοδο της κύησης.
 2. Η μεταφερόμενη γονική ανοσοποιητική ευαισθησία.
 3. Αυξημένος χρόνος διάθεσης σε καθιστικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.

Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών αποτελεί το καλύτερο μέσο για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσικά της ανθρώπινης υγείας!

Αλλεργίες και Διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή ασκεί προστατευτικές επιδράσεις εναντίον των αναπνευστικών αλλεργιών. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ελαττώνουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος.

Σε έρευνα που έγινε σε σχεδόν 700 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 7 και 18 ετών από αγροτικές περιοχές της Κρήτης, εξετάστηκε η σχέση που υπάρχει μεταξύ των αναπνευστικών αλλεργιών και της διατροφής. Στην περιοχή αυτή οι αναπνευστικές αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα, είναι σπάνιες.

Οι Έλληνες ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο η διαφορά αυτή οφείλεται στη μεγάλη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών ή στην υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πράγματι ενδιαφέροντα:

 • Περίπου το 80% των παιδιών έτρωγαν φρέσκα φρούτα και 68% λαχανικά, τουλάχιστον 2 φορές, κάθε μέρα.
 • Η κατανάλωση σταφυλιών, πορτοκαλιών, μήλων και φρέσκων ντοματών που αποτελούν τα κύρια τοπικά προϊόντα στην Κρήτη, δεν είχαν καμία σχέση με τις δερματικές αλλεργίες. Υπήρχε όμως συσχετισμός με προστατευτική δράση κατά του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.
 • Η μεγαλύτερη κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετιζόταν με μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Τα παιδιά που έτρωγαν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.
 • Η κατανάλωση μαργαρίνης, αύξανε τον κίνδυνο για συμπτώματα τόσο του άσθματος όσο και της αλλεργικής ρινίτιδας.
 • Η υιοθέτηση και προσκόλληση σε ψηλό βαθμό στη Μεσογειακή διατροφή, προσέφερε προστασία από την αλλεργική ρινίτιδα και σε χαμηλότερο επίπεδο από το άσθμα και τις δερματικές αλλεργίες.

Συνοπτικά

Η κατανάλωση λοιπόν φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και η υιοθέτηση σε μεγάλο βαθμό της Μεσογειακής διατροφής έχουν ευεργετικές επιδράσεις στα συμπτώματα του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.

Αναφορικά με τη δράση των ξηρών καρπών, είναι γνωστό ότι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη αυτή, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των κυτταρικών βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό του σώματος.

Η μείωση της φλεγμονής που προκύπτει, μπορεί να συμβάλλει κατά των αλλεργικών φαινομένων στο αναπνευστικό σύστημα.

Επίσης οι ξηροί καρποί, περιέχουν ψηλά επίπεδα μαγνησίου για το οποίο, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύει από το άσθμα και να ενισχύει τη δύναμη των πνευμόνων. Τα σταφύλια, ιδιαίτερα η φλούδα τους, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως η ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη με ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που ελαττώνει τη φλεγμονή).

Σήμερα, οι αλλεργικές παθήσεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Οποιοδήποτε ασφαλές, φυσικό και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, είναι αποδεκτό. Επομένως, με την υιοθέτηση μιας προσαρμοσμένης διατροφής, κατάλληλα ενισχυμένης σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, οι πιθανότητες είναι αρκετά αυξημένες για προστασία από τις αλλεργικές παθήσεις.

Σύνοψη και Αντιμετώπιση της Αλλεργίας

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω του επιβαρυμένου τρόπου ζωής, οι αλλεργίες καλπάζουν με τη μορφή επιδημίας.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αιτιολογία μπορεί πολλές φορές να μην είναι κατά βάση διατροφική, διότι, όταν το άγχος εξακολουθεί να συσσωρεύεται και παρά την επαρκή διαιτητική πρόσληψη ενός ατόμου, η αυξημένη φλεγμονώδης απόκριση αναμένεται να διευρυνθεί.

Ωστόσο, η διατροφή στην πορεία μπορεί να γίνει ένα επικουρικό (θετικό ή αρνητικό) έναυσμα ανάλογα με την ποιότητά της, για τη μετέπειτα εξέλιξη αυτής της παθολογικής κατάστασης. Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των εποχικών αλλεργιών της είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να τροποποιήσετε θετικά βασικές πτυχές που αφορούν τη διαχείριση της ποιότητας της ζωής σας.

Αναλυτικά:

 • Αλλαγή τρόπου ζωής.

Μεταβάλλετε τις δυσμενείς συνθήκες της ζωής σας: άγχος, υπερβολική άσκηση, ανεπαρκής ή διαταραγμένος ύπνος, αρρύθμιστο σάκχαρο στο αίμα, βλαπτικές συνήθειες (κάπνισμα, καθιστική ζωή, κατάχρηση αλκοόλ κλπ). Οι παράγοντες του ευρύτερου τρόπου ζωής είναι πολύ σημαντικοί για την έκβαση της υγείας.

Θα πρέπει να εντοπίσετε ο καθένας ξεχωριστά και να διαχειριστείτε τους στρεσογόνους αυτούς παράγοντες που υποκρύπτονται πίσω από κάθε νόσημα. Πρόκειται για ένα κομμάτι που συχνά περνά απαρατήρητο και μένει αδιαχείριστο.

Σχεδόν πάντα οι εποχικές αλλεργίες συνοδεύονται από έντονες μεταβολές στη διάθεση, οι οποίες τις ανατροφοδοτούν και επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Η βιοχημική αλλοίωση που προκαλείται από το στρες που χαρακτηρίζει το σύγχρονο περιβάλλον είναι ο βασικός υπαίτιος πίσω από την έκρηξη των εποχικών αλλεργιών.

 • Διαχείριση ψυχολογικών καταστάσεων.

Ενεργοποιήστε ευεργετικούς μηχανισμούς, δημιουργήστε συνθήκες αγάπης και εκτίμησης στο περιβάλλον σας, κρατήστε θετική στάση. Είναι σημαντικό να διατηρήστε ήπια άσκηση (στο μέσο καρδιακό εύρος με ήπιες ασκήσεις φυσικής κατάστασης), να έχετε επαρκή ύπνο, να ρυθμίστε το σάκχαρο στο αίμα και να αναζητήστε υγιείς κοινωνικές συναναστροφές.

 • Τροποποίηση περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ορισμένες αλλαγές στο περιβάλλον σας, θα βελτιώσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αναγνώριση και αντιμετώπιση των παραγόντων που πυροδοτούν τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών (π.χ. γύρη, καπνός τσιγάρου, ακάρεα οικιακής σκόνης κ.α.).
 • Απώλεια βάρους.
 • Διακοπή του καπνίσματος.
 • Αλλαγή διατροφής.

Υιοθετώντας τις παραπάνω συνήθειες θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών. Φυσικά η βοήθεια ενός ειδικού αλλεργιολόγου ο οποίος θα ερευνήσει επακριβώς και με λεπτομέρεια τα δικά σας συμπτώματα με βάση το ιστορικό σας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση αυτή.

Τι λέτε;

Ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε.. και να μην επιτρέπετε πια στις αλλεργίες να ελέγχουν τη ζωή σας!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.