Ακολουθήστε μας στα Social Media :
Σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιον που λέει ότι είναι αλλεργικός στην πενικιλίνη!
Έως και 10% των ανθρώπων αναφέρουν ότι είναι αλλεργικοί σε αυτήν την ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία αντιβιοτικών, καθιστώντας την την πιο συχνά αναφερθείσα φαρμακευτική αλλεργία. Με την πάροδο του χρόνου, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που είχαν κάποτε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πενικιλίνη χάνουν την ευαισθησία και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο (αν και το 10% των ατόμων θα παραμείνει αλλεργικό).
Η πενικιλίνη, που ανακάλυψε ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ το 1928, σήμερα συνταγογραφείται για να θεραπεύσει ποικίλες παθήσεις, όπως η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα. Παρά την αποτελεσματικότητα της, μερικοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν πενικιλίνη από φόβο μην πάθουν αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο.
Η κατανόηση της αλλεργίας στην πενικιλίνη είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Για ορισμένες συνθήκες, η πενικιλίνη είναι η καλύτερη (ή απλά αποδεδειγμένη) θεραπεία. Μερικοί ασθενείς χρειάζονται πενικιλίνη επειδή είναι αλλεργικοί σε άλλα είδη αντιβιοτιών. Οι αλλεργιολόγοι, ειδικοί στη θεραπεία και τη διάγνωση αλλεργιών και άσθματος, μπορεί να θέλουν να μάθουν αν οι παιδικές αλλεργικές αντιδράσεις παραμένουν στους ενήλικες ασθενείς τους, για τη δημιουργία πλήρους ιατρικού ιστορικού και τις επιλογές θεραπείας.
⇒ Διαβάστε εδώ: Η Φαρμακευτική Αλλεργία μέσα από 8 Ερωτήσεις & Απαντήσεις!
Συμπτώματα Αλλεργίας στην Πενικιλίνη
Οι ήπιες έως μέτριες αλλεργικές αντιδράσεις στην πενικιλίνη είναι συχνές και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα :
- Κνίδωση (ανυψωμένες κηλίδες με συνοδό φαγούρα, που έρχονται και φεύγουν σε περίοδο ωρών)
- Διόγκωση των ιστών κάτω από το δέρμα, συνήθως γύρω από το πρόσωπο (επίσης γνωστό και ως αγγειοοίδημα)
- Σφίξιμο στο λαιμό
- Συριγμός
- Βήχας
- Αναπνευστική δυσχέρεια.
Μια λιγότερο συχνή, αλλά πιο σοβαρή, ξαφνική εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης στη πενικιλίνη είναι η αναφυλαξία, η οποία συμβαίνει σε ασθενείς που είναι ευαισθητοποιημένοι. Η αναφυλαξία εμφανίζεται ξαφνικά, μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας, μπορεί να περιλαμβάνουν όχι μόνο τα συμπτώματα του δέρματος αλλά και οποιοδήποτε από τα ακόλουθα :
- σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή
- οίδημα γλώσσας, λαιμού, μύτης και χειλέων
- ζάλη και λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και συγκοπή.
Αυτά τα συμπτώματα απαιτούν άμεση αντιμετώπιση στο κοντινότερο νοσοκομείο. Η Αδρεναλίνη, ως θεραπεία επιλογής, θα δοθεί σε αυτό το επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο, αλλά θα πρέπει να συνταγογραφηθεί συσκευή αυτονιέμενης αδρεναλίνης και να λάβει οδηγίες χρήσης.
⇒ Διαβάστε εδώ: Αλλεργία σε φάρμακα; ΌΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Διάγνωση και Δερματικά τεστ
Ένας Αλλεργιολόγος μπορεί να σας βοηθήσει για το αν μπορείτε να λάβετε με ασφάλεια πενικιλίνη.
Εκτός από το λεπτομερές ιστορικό για προηγούμενη αλλεργική αντίδραση στην πενικιλίνη, οι Αλλεργιολόγοι κάνουν δερματικές εξετάσεις για να προσδιορίσουν εάν ένα άτομο είναι ή παραμένει αλλεργικό στο φάρμακο. Αυτές οι εξετάσεις, οι οποίες γίνονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τυπικά χρειάζονται περίπου δύο έως τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που απαιτείται μετά τη δοκιμή για να παρακολουθηθούν πιθανές αντιδράσεις.
Τα άτομα που έχουν αρνητικές δοκιμασίες δια νυγμού, θεωρούνται ότι έχουν χαμηλό κίνδυνο για άμεσου τύπου αντίδραση στο φάρμακο. Ο Αλλεργιολόγος στη συνέχεια μπορεί με τη διαδικασία της πρόκλησης να χορηγήσει στο άτομο μία δόση του φαρμάκου για να επιβεβαιώσει την απουσία αλλεργίας σε πενικιλίνη.
Οι ασθενείς με θετικές δερματικές δοκιμασίες πρέπει να αποφεύγουν την πενικιλίνη και να λάβουν, αν χρειαστεί θεραπεία, άλλο αντιβιοτικό. Εάν χρειάζεται οπωσδήποτε να λάβει πενικιλίνη τότε μπορεί να υποβληθεί σε απευαισθητοποίηση έτσι ώστε να λάβει πενικιλίνη με ελεγχόμενο τρόπο υπό την επίβλεψη ενός Αλλεργιολόγου.
Θεραπεία Αλλεργίας στην Πενικιλίνη
Αυτοί που είχαν σοβαρές αντιδράσεις στην πενικιλίνη πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει ένεση αδρεναλίνης και θεραπεία για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της φυσιολογικής αναπνοής.
Τα άτομα που έχουν ήπιες αντιδράσεις και υποψιάζονται ότι έχουν αλλεργία στην πενικιλίνη μπορούν να λάβουν αντιισταμινικά φάρμακα ή σε μερικές περιπτώσεις, από του στόματος φάρμακα ή ενέσιμα κορτικοστεροειδή, ανάλογα με την αντίδραση.
Εάν και εφόσον έχετε (ή νομίζετε ότι έχετε) αλλεργία στην πενικιλίνη, είναι άκρως απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν Αλλεργιολόγο για να καθορίσετε τη σωστή και αποτελεσματική για εσάς, θεραπεία.
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!