Συμπτώματα, Διάγνωση και Θεραπεία Αλλεργικής Επιπεφυκίτιδας!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν τα μάτια σας έρθουν σε επαφή με διάφορα αλλεργιογόνα. Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν δακρύρροια, φαγούρα, πόνο ή ερυθρότητα (κόκκινα μάτια) και οίδημα (πρήξιμο). Είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι αλλεργίες εμφανίζονται σε οικογένειες με ιστορικό αλλεργιών και επηρεάζουν περίπου το 10% του πληθυσμού. Επηρεάζουν ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνές σε παιδιά και εφήβους. Το εσωτερικό των βλεφάρων και ο βολβός του ματιού καλύπτεται από μια μεμβράνη που ονομάζεται επιπεφυκότας. Έτσι η επαφή με διάφορα αλλεργιογόνα οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Οι πιο συχνές αιτίες της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι τα εποχιακά αλλεργιογόνα όπως η γύρη και οι μύκητες της υγρασίας. Τα άτομα με εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα (γνωστή και ως πυρετός εκ χόρτου) εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους όταν βγουν έξω τις ημέρες με υψηλά επίπεδα γυρεοφορίας.

Τα εσωτερικά αλλεργιογόνα, όπως είναι τα ακάρεα της σκόνης και τα κατοικίδια ζώα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα από τα μάτια. Αν υποφέρετε από τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, μπορεί να παρατηρήσετε επιδείνωση των συμπτωμάτων σας κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων όπως ο καθαρισμός του σπιτιού σας ή η περιποίηση των κατοικιδίου ζώου σας.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι πολύ ενοχλητικά. Ωστόσο, δεν αποτελούν απειλή για την όραση, εκτός από την προσωρινή θολότητα. Σε αντίθεση με άλλες καταστάσεις, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν είναι μεταδοτική.

Ωστόσο, η ερυθρότητα, φαγούρα, το κάψιμο και τα πρησμένα μάτια μπορεί να είναι συμπτώματα που προκαλούνται και από λοιμώξεις και άλλες καταστάσεις που μπορεί να απειλήσουν την όραση.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αλλεργική ρινίτιδα: Τι την προκαλεί; Ποια είναι η θεραπεία της;

Τύποι Αλλεργικής Επιπεφυκίτιδας

  • Οξεία Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα – πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Μπορεί να υπάρχει φαγούρα, κάψιμο και πρήξιμο των ματιών. Η εποχιακή επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα διαρκούν μερικές εβδομάδες και ποικίλουν ανάλογα με την γυρεοφορία. Η ποσότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.
  • Χρόνια Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα – μπορεί να εμφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε ορισμένα αλλεργιογόνα όπως είναι τα ακάρεα ή τα κατοικίδια ζώα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αλλεργιογόνα Οικιακού Χώρου: Μπορούμε να προστατευτούμε;

Συμπτώματα και Διάγνωση

Εάν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, πιθανότατα θα εμφανίζετε συμπτώματα και στα δύο μάτια.

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν :

  • Δακρύρροια
  • Κνησμός (φαγούρα)
  • Ευαισθησία στο φως
  • Ερυθρότητα
  • Οίδημα βλεφάρων.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μόνα τους ή μαζί με τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Συνήθως εμφανίζονται λίγο μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται από εξωτερικά αλλεργιογόνα τείνουν να είναι χειρότερα από ότι αν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε ενδοοικιακά αλλεργιογόνα.

Τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν μετά τη λήψη φαρμάκων όπως π.χ. αντιισταμινικά, τα οποία καταστέλλουν την αλλεργική αντίδραση.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: ΠΟΙΑ είναι τα αλλεργιογόνα εξωτερικού χώρου;

Φυσιολογικός οφθαλμός

Σε ένα υγιές μάτι, ο σκληρός είναι ουσιαστικά λευκός και μόνο μερικά αιμοφόρα αγγεία είναι ορατά. Υπάρχει επαρκής δακρυϊκή μεμβράνη, χωρίς σημαντική δακρύρροια.

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Ο τύπος της επιπεφυκίτιδας που συνηθέστερα συνδέεται με τον όρο “ροζ μάτι”. Εμφάνιση: κόκκινο, φαγούρα. Μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Πολύ μεταδοτική.

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

 Κόκκινο μάτι με μια κολλώδη κίτρινη ή κιτρινο-πράσινη έκκριση στη γωνία του ματιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η έκκριση μπορεί να προκαλέσει και συγκόλληση των βλεφάρων όταν ξυπνήσετε το πρωί. Μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Είναι μεταδοτική (συνήθως με άμεση επαφή με μολυσμένα χέρια ή αντικείμενα που έχουν αγγίξει το μάτι).

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Παρόμοια στην εμφάνιση με την ιογενή επιπεφυκίτιδα. Δακρύρροια και φαγούρα στα μάτια. Συχνά συνοδεύεται και από ρινική καταρροή και ευαισθησία στο φως. Επηρεάζονται και τα δυο μάτια. Δεν είναι μεταδοτική.

 

Το πρώτο βήμα για την ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων είναι η σωστή διάγνωση. Εκτός από το ιστορικό και την αντικειμενική εξέταση, στη διάγνωση βοηθούν τα δερματικά τεστ ή/ και οι εξετάσεις αίματος (RAST). Ένας αλλεργιολόγος με την εμπειρία και την γνώση μπορεί να προσδιορίσει τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα και να δώσει οδηγίες για την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Σπιρομέτρηση: Γρήγορη, αναίμακτη και ανώδυνη!

Διαχείριση και Αντιμετώπιση

Αν τα εσωτερικά αλλεργιογόνα είναι αυτά που προκαλούν τα συμπτώματά σας, η αποφυγή είναι το κλειδί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο HEPA για να μειώσετε τη σκόνη στο σπίτι σας  ή προσπαθήστε να κρατήσετε τα κατοικίδια σας έξω από την κρεβατοκάμαρα για να μειώσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα.

Εάν η γύρη και τα άλλα εποχιακά αλλεργιογόνα είναι αυτά που σας ταλαιπωρούν, μπορείτε παρακάτω να βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές :

  • Φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο για να μειώσετε την ποσότητα των αλλεργιογόνων στα μάτια σας όταν φυσάει.
  • Τα γυαλιά ηλίου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας του αλλεργιογόνου που φτάνει στα μάτια σας.
  • Εάν βρισκόσασταν σε εξωτερικούς χώρους, όταν επιστέψετε στο σπίτι ξεπλύνετε τα μάτια σας με άφθονο νερό.

Τα αντιισταμινικά χάπια και οι οφθαλμικές σταγόνες χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση ορισμένων οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα.

Ο αλλεργιολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα φάρμακα αν τα συμπτώματά σας είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Τα κορτιζονούχα κολύρια είναι αποτελεσματικά, αλλά μπορεί να έχουν και παρενέργειες ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται για μικρό διάστημα, όπως είναι το γλαύκωμα (αυξημένη πίεση του ματιού) και ο καταρράκτης.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Μύκητες & Αλλεργία: Τι ΔΕΝ γνωρίζετε!

Ανάλογα με το τι προκαλεί τα συμπτώματά σας υπάρχει και άλλος ένος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που ονομάζεται ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην βελτίωση ή ακόμα και στην εξάλειψη των συμπτωμάτων σας.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.