Έχετε αλλεργία; 5 απαντήσεις σε ερωτήσεις που ΣΙΓΟΥΡΑ σκεφτήκατε!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Έχετε απορίες σχετικά με τις αλλεργίες; Σας έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα που δεν μπορείτε να απαντήσετε;

Πάμε να δούμε μαζί τις πιο κοινές ερωτήσεις και απαντήσεις σε θέματα Γενικής Αλλεργίας.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αναφυλαξία: Από ΤΙ κινδινεύω; Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχω;

Ερώτηση

Γιατί οι αλλεργίες τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς σε συχνότητα; Συμβάλλει σε αυτό και ο Δυτικού τύπου τρόπος ζωής;

Ναι. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία της υγιεινής οι αλλεργίες οφείλονται εν πολλοίς στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δε μαθαίνει να στρέφεται σε παθογόνους παράγοντες, όπως τα μικρόβια, οι μύκητες και οι ιοί, αλλά σε αβλαβή στοιχεία του περιβάλλοντος όπως οι γύρεις, τα ακάρεα και τα επιθήλια των ζώων (αλλεργιογόνα). Σε αυτό συμβάλλει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η απομάκρυνση από την επαρχία, η περιβαλλοντική μόλυνση και άλλα πολλά. Ιδιαίτερα η λήψη αντιβιοτικών θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από ιατρική σύσταση.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Εγκυμοσύνη και Αλλεργίες: ΤΙ να προσέξω;

Ερώτηση

Αν σε έναν ασθενή προκύψουν θετικά δερματικά τεστ ή ειδικές εξετάσεις αίματος αυτό σημαίνει ότι είναι αλλεργικός;

Όχι. Τα δερματικά τεστ και οι εξετάσεις αίματος (RAST) αποτελούν δείκτη ευαισθητοποίησης του οργανισμού και μόνο, δηλαδή υποδηλώνουν ότι αυτός δημιουργεί αντισώματα όταν έρχεται σε επαφή με τα αντίστοιχα αλλεργιογόνα. Αν αυτά τα αντισώματα είναι σημαντικά (προκαλούν δηλαδή και αλλεργία) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – η κλινική εικόνα του κάθε ασθενούς παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Επομένως ευαισθητοποίηση δε σημαίνει και αλλεργία!

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αντιμετωπίστε και Απαλλαγείτε από τις Αλλεργίες!

Ερώτηση

Τι ονομάζεται αναφυλαξία; Είναι η αντίδραση κατά την οποία ο ασθενής εμφανίζει πομφούς (καντήλες) και οίδημα (πρήξιμο) σε όλο το σώμα;

Όχι. Η αναφυλαξία είναι πολυοργανική, συστηματική αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται συμπτώματα από παραπάνω από ένα συστήματα για να χαρακτηρισθεί ως αναφυλαξία. Συνήθως εκτός του δέρματος, παρατηρούνται συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως βήχας, καταρροή, σφίξιμο στο λαιμό ή και δύσπνοια, από το γαστρεντερικό όπως έμετοι και κοιλιακός πόνος ή το κυκλοφορικό όπως ζάλη, λιποθυμία κ.ά. Αν τα συμπτώματα περιορίζονται στο δέρμα τότε δεν πρόκειται για αναφυλαξία αλλά για οξεία κνίδωση που είναι σαφώς ηπιότερη.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: 5 λόγοι για να επισκεγθείτε ΑΜΕΣΑ έναν Αλλεργιολόγο!

Ερώτηση

Η θεραπεία του αλλεργικού (αναφυλακτικού) shock είναι η  άμεση ένεση κορτιζόνης;

Όχι. Η θεραπεία του αλλεργικού (αναφυλακτικού) shock πρωτίστως εμπεριέχει την ένεση αδρεναλίνης. Αυτή συνήθως χορηγείται ως αυτοενιέμενη ένεση που παρέχει ευκολία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Η χορήγηση κορτιζόνης ακολουθεί τη χορήγηση αδρεναλίνης σύμφωνα κάθε φορά με τις οδηγίες του ιατρού.     

Ερώτηση

Το τσίμπημα των κουνουπιών είναι πιθανόν να προκαλέσει άμεσες αλλεργικές αντιδράσεις ή αναφυλαξία;

Όχι. Το τσίμπημα των κουνουπιών είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Αυτό που παρατηρείται συχνά, όμως, είναι σε άτομα με δερμογραφισμό ή «δερματική ευαισθησία», τα τσιμπήματα των κουνουπιών να προκαλούν μεγάλες τοπικές  αντιδράσεις. Σπάνια παρατηρείται καθυστερημένη εμφάνιση φυσαλίδων, οιδήματος και εκχυμώσεων στο σημείο του τσιμπήματος (Skeeter syndrome).

Δε λύσατε όλες τις απορίες σας; Μην ανησυχείτε.

Ακολουθούν άρθρα με ερωτήσεις και απαντήσεις για πιο εξειδικευμένης μορφής αλλεργίες!

Αν πάλι έχετε δικές σας ερωτήσεις που θέλετε να απαντηθούν, μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

(πηγή)

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.