Αλλεργιογόνα Οικιακού Χώρου: Μπορούμε να προστατευτούμε;

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν όλο το χρόνο από αλλεργικά συμπτώματα που προκαλούνται από ενδοοικιακά αλλεργιογόνα. “ένοχα” αλλεργιογόνα για την εμφάνιση συμπτωμάτων  είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα οικόσιτα ζώα (γάτα, σκύλος), κατσαρίδα και οι μύκητες της υγρασίας.

Όταν τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται όλο το χρόνο, η κατάσταση ονομάζεται ολοετής αλλεργική ρινίτιδα. Εκτός από την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας ή /και επιπεφυκίτιδας, τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν και εξάρσεις άσθματος σε άτομα με αλλεργικό άσθμα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: ΠΟΙΑ είναι τα αλλεργιογόνα εξωτερικού χώρου; 

Ακάρεα Οικιακής Σκόνης

Αποτελούν την πιο συχνή αιτία εμφάνισης συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας ή / και άσθματος. Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, αόρατοι δια γυμνού οφθαλμού και αν και μπορούν να βρεθούν σε όλο το σπίτι, αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα ευδοκιμούν σε περιβάλλον ζεστό και υγρό, όπως κρεβάτια, έπιπλα, χάλια, κλινοσκεπάσματα, υφάσματα, κουρτίνες κτλ. Τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, και αναπτύσσονται σε θερμοκρασία 25-30οC και υγρασία 75-80%.

Επειδή τον περισσότερο χρόνο τον ξοδεύουμε στην κρεβατοκάμαρα, όπου η μεγαλύτερη έκθεση γίνεται κατά τη διάκρεια του ύπνου, είναι απαραίτητο να μειωθούν τα επίπεδα των ακάρεων εκεί. Η χρήση ειδικών καλλυμάτων για τα στρώματα, τα παπλώματα και τα μαξιλάρια μπορεί να βοηθήσουν.

Κρατήστε την υγρασία χαμηλή χρησιμοποιώντας αφυγραντήρα ή κλιματισμό. Τα χαλιά από τοίχο σε τοίχο θα πρέπει να αφαιρεθούν. Αντ’αυτού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαλιά που μπορούν να τιναχτούν εύκολα ή να πλυθούν συχνότερα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Σπιρομέτρηση: Γρήγορη, αναίμακτη και ανώδυνη!

Αλλεργία στα Κατοικίδια

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, δεν υπάρχουν “υποαλλεργικές ράτσες” σκύλων ή γατών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν είναι αλλεργικοί στα μαλλιά ενός ζώου, αλλά σε ένα αλλεργιογόνο που βρίσκεται στο σάλιο, στα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας ή στα ούρα του ζώου με τρίχωμα.

Τα συμπτώματα αλλεργίας σε ένα κατοικίδιο εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά, ακόμα και με μικρής διάρκειας έκθεση. Σε πιο χρόνια έκθεση τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζουν χρονιότητα αλλά δεν είναι τόσο έντονα. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν σοβαρά μετά από 8 έως 12 ώρες από την επαφή με το ζώο. Τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες μπορούν να εμφανίσουν αντιδράσεις και σε δημόσιους χώρους μέσω των ρούχων ιδιοκτητών ζώων.

Κρατώντας ένα ζώο σε εξωτερικούς χώρους είναι μια μερική λύση, αφού τα σπίτια με κατοικίδια ζώα στην αυλή εξακολουθούν να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αλλεργιογόνων από τα ζώα.

Πριν από την λήψη ενός κατοικίδιου, ζητήστε από τον αλλεργιολόγο σας να διαπιστώσει αν είστε αλλεργικός στα ζώα. Εάν το κατοικίδιο ζώο θεωρείται ήδη μέρος της οικογένειάς σας, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την επαφή και να κρατήσετε το κατοικίδιο έξω από το υπνοδωμάτιο αλλά και από τα άλλα δωμάτια στα οποία περνάτε πολύ χρόνο.

Ενώ το τρίχωμα και το σάλιο είναι η πηγή αλλεργιογόνων για τη γάτα και το σκύλο, τα ούρα είναι η πηγή αλλεργιογόνων για τα κουνέλια, χάμστερμ ποντίκια και ινδικά χοιρίδια. Αν είστε αλλεργικός ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας σας μη αλλεργικό να καθαρίσει το κλουβί του ζώου.

Εάν έχετε αλλεργία στο κατοικίδιο ζώο, μιλήστε στον αλλεργιολόγο σας σχετικά με την ανοσοθεραπεία (αλλεργικά εμβόλια). Αυτή η θεραπεία μπορεί να σας προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση από τα συμπτώματά σας.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Κατοικίδια και Αλλεργία: Μπορώ να προστατευτώ;

Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες βρίσκονται συχνά στα σπίτια των πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών, των σχολείων ή των εμπορικών κτιρίων, αλλά μπορούν να βρεθούν σχεδόν οπουδήποτε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχετε ένα βρώμικο σπίτι ή καθιστικό.

Αποκλείστε όλες τις περιοχές όπου μπορούν να εισέλθουν οι κατσαρίδες στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει ρωγμές, ρωγμές τοίχων και παράθυρα. Οι κατσαρίδες χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν, οπότε σφραγγίστε  όλες τις βρύσες και σωληνώσεις ή φρεάτια. Ζητήστε από ένα συνεργείο να γίνει απεντόμωση-απολύμανση.

Κρατήστε τα τρόφιμα σε δοχεία με καπάκι και καθαρίστε  τα πιάτα των κατοικιδίων ζώων μετά την κατανάλωση της τροφής του. Σκουπίστε και καθαρίστε το πάτωμα μετά τα γεύματα και βγάλτε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώσιμα υλικά εκτός. Χρησιμοποιήστε κάδους απορριμάτων με καπάκι. Πλένετε τα πιάτα αμέσως μετά τη χρήση και καθαρίστε κάτω από κουζίνες, ψυγεία ή οπουδήποτε μπορούν να συσσωτευτούν ψίχουλα. Σκουπίστε την κουζίνα και όλες τις επιφάνειες και τα ντουλάπια τακτικά.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Βήχας, δυσκολία στην αναπνοή… σημαίνει άσθμα;

Μύκητες Υγρασίας

Τα σπόρια των μυκήτων χρειάζονται υγρασία που συνήθως βρίσκεται σε υπόγεια, μπάνια ή οπουδήποτε υπάρχει διαρροή.Αφαιρέστε  στις σκληρές επιφάνειες όπου έχει αναπτυχθεί μούχλα με νερό, απορρυπαντικό και, εάν είναι απαραίτητο, 5% χλωρίνη (μην αναμειγνύετε με άλλα καθαριστικά). Στη συνέχεια στεγνώστε τελείως την περιοχή. Αν η μούχλα καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια καλό είναι να προσλάβετε έναν επαγγελματία. Για τα ρούχα, το πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι καλύτερο. Αν η μούχλα δεν μπορεί να καθαριστεί και να στεγνώσει, καλύτερα να τα πετάξετε.

Επισκευάστε και στεγανοποιήστε σωλήνες και στέγες. Η χρήση αφυγραντήρων σε υγρά υπόγεια μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά χρειάζεται να αδειάσετε και να καθαρίσετε τη μονάδα τακτικά για να αποτρέψετε το σχηματισμό μούχλας.Αποφύγετε τα υγρά δάπεδα και την αποθήκευση αντικειμένων σε υγρές περιοχές.

Ο συχνότερος μύκητας με παγκόσμια κατανομή, που τον βρίσκουμε και στο εσωτερικό των κατοικιών, είναι ο Aspergillus fumigatus (Ασπέργιλλος). Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες από 12 έως 57οC με μεγάλη υγρασία, και ανευρίσκεται στα σκουπίδια, στα κρεμμύδια, το ρύζι, τα δημητριακά, αλλά και στα πεύκα, τα φυτά του καφέ, στις ρίζες από τις φράουλες, στα περιττώματα των πουλιών, στις αποθήκες πατατών, στα λιπάσματα κά.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Μύκητες και Αλλεργία: Τι ΔΕΝ γνωρίζετε;

Συμβουλές

  • Τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να εμφανιστούν στη μύτη, τους πνεύμονες, το λαιμό, τους κόλπους (ιγμόρεια), τα αυτιά και τα μάτια.
  • Ο αλλεργιολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα πράγματα στο σπίτι, στο χώρο εργασίας ή στο σχολείο σας, που μπορεί να κάνουν τα συμπτώματά σας χειρότερα.
  • Τα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος σε άτομα με αλλεργικό άσθμα.
  • Η αποφυγή των αλλεργιογόνων που προκαλούν συμπτώματα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Νιώστε καλύτερα! Ζήστε καλύτερα!

Η επίσκεψη στο ιατρείο ενός αλλεργιολόγου θα σας εφοδιάσει με ένα πρόγραμμα θεραπείας που θα έχει αποτελέσματα αλλά και εκπαιδευτικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ασθένειά σας και να αισθανθείτε καλύτερα.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.