Δερματική Αλλεργία: Αποτελεί την πιο ΣΥΝΗΘΗ μορφή αλλεργίας;

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Με τον όρο δερματική αλλεργία, αναφερόμαστε στην εκδήλωση  αλλεργικών συμπτωμάτων από το δέρμα, το οποίο αποτελεί μάλλον το πιο συχνό όργανο εμφάνισης αλλεργίας. Πρακτικά, οποιαδήποτε αλλεργία (με εξαίρεση ίσως την αναπνευστική αλλεργία) μπορεί να εκδηλωθεί είτε αποκλειστικά ως δερματική αλλεργία είτε με συνδυασμό συμπτωμάτων από το δέρμα και από άλλα όργανα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Εξάνθημα από κάμπιες είναι.. αλλεργία;

Παρακάτω παραθέτονται οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που απασχολούν περισσότερο, σχετικά με αυτή τη μορφή αλλεργίας. Πάμε να τις δούμε;

Ερώτηση

Η παρουσία ατοπικής δερματίτιδας είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για να παρουσιάσει ένα μωρό αλλεργίες στο μέλλον;

Ναι. Οι αλλεργίες είναι πολυπαραγοντικά νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον μαζί με το γενετικό υλικό καθορίζουν την πιθανότητα κάποιος να εκφράσει αλλεργικές νόσους. Η ατοπική δερματίτιδα στη βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία αποτελεί τον πρώτο βασικό «δείκτη» της περιβαλλοντικής επίδρασης. Ο δεύτερος βασικός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό, εκφράζοντας έτσι το γενετικό υπόστρωμα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Ατοπική Δερματίτιδα: Ένας γνωστός-άγνωστος!

Ερώτηση

Σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, μετά τους πρώτους 6 μήνες πρέπει να χορηγούνται σταδιακά όλες οι τροφικές ομάδες (π.χ. σιτηρά, αυγό, ψάρια) ή υπάρχει λόγος καθυστέρησης;

Ναι. Όλες οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι η παλαιότερη πρακτική της καθυστέρησης εοσόδου των στερεών στη δίαιτα ενός παιδιού με ατοπική δερματίτιδα ή εν γένει προδιάθεση όχι μόνο δε μείωσε, αλλά αντίθετα αύξησε τα ποσοστά των τροφικών αλλεργιών.
Σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε την εισαγωγή όλων των τροφικών ομάδων (π.χ. σιτηρά, αυγό, ψάρια) πέρα από τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. H εξατομίκευση και η εκτίμηση όμως από αλλεργιολόγο είναι αναγκαία για παιδιά με ατοπική δερματίτιδα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Έκζεμα: 3 Ερωτήσεις πιο επίκαιρες από ποτέ!

Ερώτηση

Οι πομφοί (δηλαδή καντήλες ή πετάλες), που εμφανίζονται στα χέρια, τα πόδια ή και το πρόσωπο των παιδιών στο σχολείο την άνοιξη οφείλονται κατά πάσα πιθανότητα στις κάμπιες;

Ναι. Όλοι γνωρίζουμε τις φωλιές που δημιουργούν οι κάμπιες και σαν τσαμπιά κρέμονται από τα πεύκα. Τα τριχίδια που έχουν στη ράχη τους αν τα δει κανείς σε μικροσκόπιο μοιάζουν με καμάκι που με τον αέρα πετάει και καρφώνεται στα εκτεθειμένα μέρη. Η αντίδραση δεν είναι συνήθως αλλεργικής φύσης αλλά αποτέλεσμα τοπικού ερεθισμού, αντιμετωπίζεται ωστόσο και με τα συνήθη αντιισταμινικά.

Σας απασχολούν ακόμη ερωτήματα σχετικά με τη δερματική αλλεργία; Στη διάθεσή σας για να τα απαντήσουμε!

(πηγή)

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.