Κατοικίδια και Αλλεργία: Μπορώ να προστατευτώ;

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Εάν τρέχει η μύτη σας, δακρύζουν τα μάτια σας ή αρχίζετε να φταρνίζεστε και εμφανίζετε συριγμό παίζοντας ή χαϊδεύοντας ένα σκύλο ή μία γάτα, τότε πιθανόν να έχετε αλλεργία στα κατοικίδια. Η αλλεργία σε κατοικίδια μπορεί να δίνει συνέχεια συμπτώματα, καθώς η έκθεση μπορεί να συμβεί στο χώρο εργασίας, στο σχολείο ή σε άλλους εσωτερικούς χώρους, ακόμη και αν το κατοικίδιο δεν είναι παρόν.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Μύκητες και Αλλεργία: Τι ΔΕΝ γνωρίζετε!

Επισκόπηση

Συμπτώματα Αλλεργίας σε Κατοικίδια

 • πταρμοί (φτάρνισμα)
 • ρινική καταρροή ή συμφόρηση (μπούκωμα)
 • πόνος στο πρόσωπο (από τη ρινική συμφόρηση)
 • βήχας, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και συριγμός
 • δακρύρροια, ερυθρότητα ή φαγούρα στα μάτια
 • δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση.

Διαχείριση και Θεραπεία των Αλλεργικών στα Κατοικίδια

 • Αποφύγετε να είστε κοντά σε γάτα ή σκύλο. Αν έχετε κατοικίδιο στο σπίτι, ακολουθήστε συγκεκριμένα μέτρα για να περιορίσετε την έκθεση.
 • Τα ρινικά σπρέι, τα αντιισταμινικά και τα βρογχοδιασταλτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο της ανοσοθεραπείας.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Επαγγελματικό Άσθμα: Το γνωρίζετε;

Αλλεργία στη Γάτα ή στο Σκύλο

Η αλλεργία στη γάτα ή στο σκύλο συνήθως δίνει συνέχεια συμπτώματα, καθώς η έκθεση μπορεί να συμβεί στην εργασία, στο σχολείο ή σε άλλους εσωτερικούς χώρους, ακόμα και αν η γάτα ή ο σκύλος απουσιάζει.

Οι γάτες ή οι σκύλοι παράγουν αλλεργιογόνα, δηλαδή πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία. Αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκονται στο δέρμα, στο τρίχωμα αλλά και στο σάλιο τους. Όλες οι γάτες ή οι σκύλοι παράγουν αλλεργιογόνα. Δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν δείξει ότι οι γάτες ή οι σκύλοι μπορεί να είναι υποαλλεργικά ζώα (που σημαίνει ότι δεν προκαλούν αλλεργία). Σπίτια με περισσότερες από μία γάτες ή σκύλο έχουν υψηλότερα επίπεδα αλλεργιογόνων. Χαρακτηριστικά όπως το μήκος της τρίχας μιας γάτας ή ενός σκύλου, το φύλο και ο χρόνος που περνάει η γάτα/ο σκύλος σε εσωτερικούς χώρους δεν σχετίζονται με τα επίπεδα των αλλεργιογόνων της γάτας.

Η σκόνης και η γύρη στο τρίχωμα της γάτας ή του σκύλου μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλλεργία οφείλεται είτε στη σκόνη είτε στη γύρη, και όχι στη γάτα ή στο σκύλο.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Βήχας, δυσκολία στην αναπνοή.. σημαίνει άσθμα;

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά, ανάλογα με την ευαισθητοποίηση του ατόμου και το επίπεδο έκθεσης στα αλλεργιογόνα. Αυτές οι μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα συμπτώματα μετά την έκθεση. Τα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα, όπως αναπνευστικά προβλήματα ή εξάνθημα, μέσα σε λίγα λεπτά, όταν αγγίξουν μια γάτα / ένα σκύλο ή εισέλθουν σε ένα σπίτι με γάτα ή σκύλο.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν :

 • φτέρνισμα ή ρινική καταρροή ή συμφόρηση (βουλωμένη μύτη)
 • άλγος (πόνος) στο πρόσωπο (από τη ρινική συμφόρηση)
 • βήχας, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και συριγμό
 • δακρύρροια, ερυθρότητα και κνησμό (φαγούρα) στα μάτια
 • εξάνθημα ή κνίδωση

Μερικοί άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν εξάνθημα ή κνίδωση μετά από αμυχή (γρατζουνιά) από μια γάτα, όπως επίσης αν σας γρατζουνίσει ή αν σας γλείψει ένα σκυλί.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αναπνευστική Αλλεργία: 4 Μύθοι & Πραγματικότητες!

Διάγνωση

Αν υποψιάζεστε ότι είστε αλλεργικός στη γάτα ή το σκύλο αντίστοιχα, δείτε έναν αλλεργιολόγο για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Οι Δερματικές Δοκιμασίες δια Νυγμού (αλλεργικά τεστ) είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη διάγνωση της αλλεργίας στη γάτα ή στο σκύλο. Για το δερματικό τεστ αρκεί μια μικρή ποσότητα του εκχυλίσματος του αλλεργιογόνου της γάτας ή του σκύλου που τοποθετείται στο δέρμα σας, και στη συνέχεια με ένα σκαριφιστήρα (λανσέτα) γίνεται ένα ανώδυνο τσίμπημα, επιτρέποντας στο υγρό να εισέλθει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Τα αποτελέσματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 15 εως 20 λεπτά, δηλαδή οίδημα και ερυθρότητα ή άλλα σημάδια αντίδρασης, που σηματοδοτούν το θετικό αποτέλεσμα.

Ακόμα και αν είστε βέβαιοι ότι τα συμπτώματα σας προκαλούνται από τη γάτα ή το σκύλο, είναι καλό να γίνει έλεγχος, δεδομένου ότι τα συμπτώματα σας μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλούνται από άλλες περιβαλλοντικές εκθέσεις.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Μειώστε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας!

Διαχείρηση και Θεραπεία

Η αποφυγή είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε την αλλεργία στη γάτα ή στο σκύλο. Εάν έχετε γάτα ή σκύλο στο σπίτι και είστε αλλεργικός στη γάτα ή στο σκύλο, σκεφτείτε να απομακρύνετε το κατοικίδιο από το σπίτι.

Εάν έχετε μια γάτα ή ένα σκύλο αλλά δεν θέλετε να τους βρείτε καινούργιο σπίτι ή αν η οικογένεια σας θέλει τη γάτα ή το σκύλο ακόμα και αν κάποιος από την οικογένεια είναι αλλεργικός, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν :

 • Κρατήστε τη γάτα ή το σκύλο έξω από την κρεβατοκάμαρά σας και περιορίστε την σε λίγα μόνο δωμάτια. Να σημειωθεί ότι διατηρώντας τη γάτα ή τον σκύλο σε ένα μόνο δωμάτιο δεν περιορίζουμε τα αλλεργιογόνα μόνο σε αυτό το δωμάτιο.
 • Μην αγκαλιάζετε ή φιλάτε το κατοικίδιο σας. Αν το κάνετε, πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
 • Τα φίλτρα αέρα (HEPA) όταν λειτουργούν συνεχώς σε ένα υπνοδωμάτιο ή στο σαλόνι μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των αλλεργιογόνων με την πάροδο του χρόνου.
 • Η χρήση τακτικά της ηλεκτρικής σκούπας μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα των αλλεργιογόνων.
 • Κάνοντας μπάνιο τη γάτα ή το σκύλο σας μια φορά την εβδομάδα μπορεί επίσης να μειώσετε τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα της γάτας ή του σκύλου.

Η θεραπεία για την αλλεργία στη γάτα ή στο σκύλο ποικίλλει, ανάλογα με τα συμπτώματα.

Ο αλλεργιολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια θεραπεία θα ήταν καλύτερη για τη θεραπεία της αλλεργία στο κατοικίδιο σας. Τα ρινικά συμπτώματα συχνά αντιμετωπίζονται με ρινικά στεροειδή σπρέι, από του στόματος αντιισταμινικά ή άλλα φάρμακα. Τα συμπτώματα των ματιών συχνά αντιμετωπίζονται με κολλύρια. Τα αναπνευστικά συμπτώματα ή τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με εισπεόμενα κορτιοστεροειδή ή βρογχοδιασταλτικά για την πρόληψη ή την ανακούφιση των αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Η Ανοσοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία της αλλεργίας στη γάτα ή στο σκύλο που με την σταδιακή αύξηση των δόσεων του αλλεργιογόνου με την πάροδο του χρόνο οδηγεί σε ανοχή.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.