Μήπως έχω Αλλεργία στο Αλκοόλ ;

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Ας υποθέσουμε ότι…

Απολαμβάνετε τη μπύρα σας μετά τη δουλειά. Ίσως ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα σας ή ένα σφηνάκι ουίσκι μετά από μια επιτυχημένη ημέρα. Ξαφνικά, εμφανίζετε κνίδωση. Ίσως νιώθετε ναυτία ή εμφανίζετε συριγμό.

Κάτι συμβαίνει, αλλά δεν είναι απαραίτητα αλλεργία στο αλκοόλ.

Τι είναι η Αλλεργία στο Αλκοόλ ;

Η πραγματική αλλεργία στο αλκοόλ είναι σπάνια, αλλά οι αντιδράσεις μπορεί να είναι σοβαρές. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αλλεργία στο αλκοόλ είναι στην πραγματικότητα δυσανεξία στο αλκοόλ. Μερικοί άνθρωποι είναι επίσης αλλεργικοί σε άλλα συστατικά των αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα, τα πιθανά αλλεργιογόνα στα αλκοολούχα ποτά περιλαμβάνουν :

 • σιτάρι
 • κριθάρι
 • σίκαλη
 • λυκίσκο
 • ζύμη
 • σταφύλια

Οι άνθρωποι συχνά ονομάζουν δυσανεξία στο αλκοόλ μια αλλεργία στο αλκοόλ, και αντίστροφα. Τα άτομα που έχουν μια πραγματική αλλεργία στο αλκοόλ πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν αλκοόλ εντελώς.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: 11 Ερωτήσεις Αλλεργίας αναζητούν Απαντήσεις!

Ποια είναι τα Συμπτώματα της Αλλεργίας στο Αλκοόλ ;

Αν έχετε μια πραγματική αλλεργία στο αλκοόλμ ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αναφυλαξία. Αυτή είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν :

 • φαγούρα στο στόμα, τα μάτια ή τη μύτη
 • κνίδωση, έκζεμα ή φαγούρα στο δέρμα σας
 • πρήξιμο του προσώπου, του λαιμού ή άλλων μερών του σώματος
 • ρινική συμφόρηση, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή
 • κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο ή διάρροια
 • ζάλη, πονοκέφαλο ή απώλεια συνείδησης

Δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης! Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί γρήγορα να επιδεινωθεί. Σε σπάνιες περιπτώσεις, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Είναι πιθανό να αναπτύξετε μια αλλεργία στο αλκοόλ σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας. Η αιφνίδια εμφάνιση συμπτωμάτων μπορεί επίσης να προκληθεί από μια πρόσφατη ανεπτυγμένη δυσανεξία.

Εάν αναπτύξετε συμπτώματα μετά από κατανάλωση αλκοόλ, κλείστε ραντεβού με έναν αλλεργιολόγο.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αναφυλαξία: Από ΤΙ κινδυνεύω; Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχω;

Τι προκαλεί την Αλλεργία στο Αλκοόλ ;

Εάν έχετε μια αλλεργία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε επαφή με ένα παράγοντα κινδύνου ή ένα “αλλεργιογόνο”. Εάν έχετε αλλεργία στο αλκοόλ, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιμετωπίζει το αλκοόλ ως απειλή. Αντιδρά στην απειλή με την παραγωγή αντισωμάτων γνωστών ως ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Αυτά τα αντισώματα ενεργοποιούν μια αλλεργική αντίδραση στο σώμα σας.

Η πραγματική αλλεργία στο αλκοόλ είναι σπάνια. Η δυσανεξία στο αλκοόλ είναι πιο συχνή.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Έχετε αλλεργίες; Συμβουλές για ΚΑΘΕ εποχή!

Ποια είναι η Διαφορά μεταξύ της Αλλεργίας στο Αλκοόλ  και της Δυσανεξίας ;

Αν έχετε αλλεργία στο αλκοόλ, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά στο αλκοόλ. Εάν έχετε δυσανεξία στο αλκοόλ, το πεπτικό σας σύστημα δεν επεξεργάζεται σωστά το αλκοόλ. Μπορεί επίσης να αντιδράτε σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά εάν έχετε δυσανεξία σε ισταμίνη ή θειώδη άλατα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι αντιδράσεις στο αλκοόλ μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρότερης κατάστασης (λέμφωμα Hodgkin).

Δυσανεξία στο Αλκοόλ

Η αλδεϋδη αφυδρογονάση 2 (ALDH2) είναι ένα ένζυμο που το σώμα σας χρησιμοποιεί για να αφομοιώσει το αλκοόλ. Μετατρέπει στο ήπαρ σας (συκώτι) το αλκοόλ σε οξικό οξύ, ένα κύριο συστατικό του ξιδιού. Μερικοί άνθρωποι έχουν μια παραλλαγή στο γονίδιο που κωδικοποιεί την ALDH2. Αυτή η παραλλαγή είναι πιο κοινή στους ανθρώπους ασιατικής καταγωγής.

Εάν έχετε αυτήν την παραλλαγή, το σώμα σας παράγει λιγότερη ALDH2. Αυτό εμποδίζει το σώμα σας να αφομοιώσει σωστά το αλκοόλ. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται έλλειψη ALDH2. Είναι μια κοινή αιτία της δυσανεξίας.

Εάν έχετε ανεπάρκεια ALDH2, το πρόσωπό σας μπορεί να γίνει κόκκινο και ζεστό όταν πίνετε αλκοόλ. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε άλλα συμπτώματα όπως :

 • πονοκέφαλο
 • ναυτία
 • έμετο
 • γρήγορο καρδιακό ρυθμό

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Τροφική Δυσανεξία vs Τροφική Αλλεργία

Δυσανεξία στην Ισταμίνη

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που υπάρχει στον οργανισμό σας. Βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα και ποτά, ειδικά σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Για παράδειγμα, τυρί μεγάλης ωρίμανσης, καπνιστό κρέας, λάχανο τουρσί, το κρασί και η μπύρα τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης.

Κανονικά το σώμα σας παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται διαμινική οξειδάση (DAO) για να σπάσει την ισταμίνη. Εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετό ενεργό DAO, μπορείτε να αντιδράσετε σε τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ισταμίνη.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη είναι παρόμοια με αυτά μιας αλλεργικής αντίδρασης. Για παράδειγμα, πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν το κόκκινο και με φαγούρα δέρμα, τη ρινική συμφόρηση, τον κοιλιακό πόνο και τη διάρροια.

Το κόκκινο κρασί τείνει να έχει υψηλότερα επίπεδα ισταμίνης σε σχέση με το λευκό κρασί ή την μπύρα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αλλεργία στο λάτεξ: Υπάρχει λύση;

Δυσανεξία στα Θειώδη Άλατα

Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξίας ή ευαισθησία σε θειώδη άλατα. Αυτές οι ενώσεις προστίθενται συχνά στην μπύρα και το κρασί για να περιορίσουν την ανάπτυξη μαγιάς και να λειτουργήσουν ως συντηρητικό. Τα κοινά θειώδη περιλαμβάνουν το όξινο θειώδες κάλιο ή το μεταδιθειώδες κάλιο. Το διοξείδιο του θείου είναι ένα άλλο πολύ συγγενές χημικό που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε θειώδη άλατα. Μερικοί τύποι θειωδών μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια ασθματική κρίση εάν έχετε άσθμα.

Ο λευκός οίνος τείνει να περιέχει υψηλότερα επίπεδα θειωδών σε σχέση με το κόκκινο κρασί και την μπύρα.

Λέμφωμα Hodgkin

Μερικοί άνθρωποι με λέμφωμα Hodgkin αντιμετωπίζουν πόνο μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος. Το  λέμφωμα Hodgkin είναι ένας τύπος καρκίνου που μπορεί να επηρεάσει το λεμφικό σας σύστημα. Πολλοί άνθρωποι με  λέμφωμα Hodgkin αναπτύσσοων διευρυμένους λεμφαδένες. Συνήθως, αυτοί οι λεμφαδένες δεν είναι επώδυνοι. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, γίνονται επώδυνοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η ακριβής αιτία αυτής της αντίδρασης είναι άγνωστη.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Υπάρχουν “σημάδια” που να προμηνύουν εκδήλωση αλλεργίας;

Πως γίνεται η Διάγνωση της Αλλεργίας στο Αλκοόλ ;

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα μετά από κατανάλωση αλκοόλ, κλείστε ραντεβού με έναν αλλεργιολόγο.

Ο αλλεργιολόγος πιθανότατα θα ξεκινήσει με ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, όπως :

 • Με ποια αλκοολούχα ποτά εμφανίζετε συμπτώματα ;
 • Ποια συμπτώματα εμφανίζετε ;
 • Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας ;
 • Έχετε συγγενείς με αλλεργίες ;
 • Έχετε κάποιες άλλες ιατρικές παθήσεις ;

Αν από το ιστορικό προκύπτει ότι έχετε μια πραγματική αλλεργία στο αλκοόλ ή σε κάποιο συστατικό των αλκοολούχων ποτών, πιθανόν θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος διερεύνησης είναι τα δερματικά τεστ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μια δοκιμασία πρόκλησης από το στόμα για τη διάγνωση μιας αλλεργίας ή δυσανεξίας. Σε αυτή τη δοκιμασία, θα σας ζητηθεί να καταναλώσετε το ποτό με το οποίο πιθανόν εμφανίζετε συμπτώματα, και θα παρατηρηθεί η εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων. Μπορούν επίσης να διενεργηθούν και εξετάσεις αίματος.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Πως γίνεται η διάγνωση της αλλεργίας;

Υπάρχει Θεραπεία ;

Εάν έχετε πραγματική αλλεργία στο αλκοόλ, ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τα συμπτώματα είναι να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και των ποτών, ζητήστε πληροφορίες από το προσωπικό του εστιατορίου σχετικά με το μενού και αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν αλκοόλη ως πρόσθετο συστατικό.

Εάν είστε αλλεργικός σε ένα συστατικό που περιέχεται σε ορισμένα αλκοολούχα προϊόντα, η αλλαγή σε ένα διαφορετικό ποτό μπορεί να είναι μια επιλογή. Για παράδειγμα, το κριθάει βρίσκεται συνήθως στην μπύρα αλλά όχι στο κρασί. Συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο για καθοδήγηση.

Εάν αντιμετωπίζετε μια ήπια αλλεργική αντίδραση, το αντιισταμινικό μπορεί να είναι αρκετό για για την αντιμετωπίσει. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ένδειξη σοβαρής αντίδρασης, θα πρέπει να λάβετε αδρεναλίνη. Διατίθεται σε προγεμισμένες σύριγγες. Εάν ο αλλεργιολόγος κρίνει ότι πρέπει να έχετε αδρεναλίνη, θα πρέπει να το μεταφέρετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιήστε την στο πρώτο σημάδι μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Αν έχετε δυσανεξία στο αλκοόλ, την ισταμίνη, τα θειώδη άλατα ή άλλα συστατικά των αλκοολούχων ποτών, ο αλλεργιολόγος σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να περιορίσετε ή να αποφύγετε ορισμένα είδη αλκοόλ.

Ρωτήστε τον αλλεργιολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές διάγνωσης και θεραπείας!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.