Μειώστε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Εάν έχετε αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργικό άσθμα, αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται εντός της οικίας σας.

Μερικά βήματα για τη μείωση των αλλεργιογόνων που βρίσκονται εντός σπιτιού είναι περίπλοκα και χρονοβόρα – αλλά υπάρχουν και μερικά εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να σας βοηθήσουν.

Τι λέτε; Αξίζει τον κόπο; Η απάντηση φυσικά είναι, ναι!

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Μύκητες & Αλλεργία: Τι ΔΕΝ γνωρίζετε!

Σαλόνι

 • Δάπεδο. Αφαιρέστε τα μεγάλα, βαριά και μάλλινα χαλιά ή διαδρόμους και αφήστε το δάπεδο γυμνό (εάν είναι από ξύλο) ή χρησιμοποιείστε μικρά χαλιά που πλένονται εύκολα. Αν  αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει φίλτρο μικρών σωματιδίων ή υψηλής απόδοσης σωματιδιακού αέρα (HEPA).
 • Έπιπλα. Εξετάστε την αντικατάσταση των καναπέδων με έπιπλα από δέρμα, ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό.
 • Κουρτίνες και περσίδες. Αποφύγετε τις βαριές κουρτίνες. Χρησιμοποιήστε πλενόμενες κουρτίνες από απλό βαμβάκι ή συνθετικό ύφασμα. Αντικαταστήστε τις οριζόντιες περσίδες με άλλες τύπου ρολό.
 • Παράθυρα. Κλείστε τα παράθυρα και χρησιμποποιήστε κλιματιστικό κατά την περιόδο της υψηλής γυρεοφορίας. Καθαρίστε τη μούχλα και τη σκόνη από κουφώματα και περβάζια.
 • Φυτά. Βρείτε ένα νέο μέρος για φυτά σε γλάστρες εκτός σαλονιού ή απλώστε χαλίκι  πάνω από το χώμα για να μην κρατήσει υγρασία που θα μετατραπεί σε μούχλα.
 • Κατοικίδια ζώα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα νέο σπίτι για το σκυλί ή τη γάτα σας, σκεφτείτε να το κρατήσετε το κατοικίδιο σας έξω από το σπίτι (εάν ο καιρός το επιτρέπει).
 • Τζάκια. Η χρήση τζακιών ή σομπών ξύλου σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες αυξάνουν τα εισπνεόμενα σωματίδια και μπορούν να επιδεινώσουν τις αναπνευστικές αλλεργίες, κάτι που δεν συμβαίνει με τα περισσότερα τζάκια φυσικού αερίου.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Επαγγελματικό Άσθμα: Το γνωρίζετε;

Κουζίνα

 • Κουζίνα. Εγκαταστήστε και χρησιμοποιήστε έναν απορροφητήρα και εξαεριστήρα για να αφαιρέσετε τις μυρωδιές του μαγειρέματος και να μειώσετε την υγρασία. Οι περισσότεροι απορροφητήρες κουζινών απλά φιλτράρουν τα σωματίδια μαγειρέματος χωρίς να τα εξαερίζουν.
 • Νεροχύτης. Πλύνετε τα πιάτα καθημερινά. Τρίβετε συχνά τον νεροχύτη και τις βρύσες, για να αφαιρέσετε τη μούχλα και τα υπολείμματα τροφίμων.
 • Ψυγείο. Σκουπίστε την υπερβολική υγρασία για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας. Αδειάστε και καθαρίστε τη λεκάνη απόσταξης και καθαρίστε ή αντικαταστήστε τη μούχλα από το καουτσούκ, γύρω από τις πόρτες.
 • Ντουλάπια και ράφια. Καθαρίστε ντουλάπια και πάγκους με απορρυπαντικό και νερό. Ελέγξτε τα κάτω από το νεροχύτη για διαρροές υδραυλικών εγκαταστάσεων. Φυλάσσετε τα τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένων των τροφών για κατοικίδια ζώα – σε σφραγισμένα δοχεία.
 • Απορρίμματα τροφίμων. Τοποθετήστε τα σκουπίδια σε ένα κάδο με καπάκι και αδειάστε τα καθημερινά. Κρατώντας την κουζίνα χωρίς ψίχουλα τροφίμων, θα μειώσετε την πιθανότητα να έχετε τρωκτικά ή κατσαρίδες.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Βήχας, Δυσκολία στην αναπνοή… σημαίνει Άσθμα;

Υπνοδωμάτιο

 • Κρεβάτι και κλινοσκεπάσματα. Τοποθετήστε μαξιλάρια και στρώματα σε καλύμματα. Πλένετε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τις κουβέρτες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε νερό που θερμαίνεται τουλάχιστον στους  54 C. Αφαιρέστε, πλύνετε ή καλύψτε τα παπλώματα. Αντικαταστήστε τα μάλλινα ή τα πουπουλένια κλινοσκεπάσματα, με άλλα με συνθετικά υλικά.
 • Δάπεδο. Αφαιρέστε τα μεγάλα, βαριά και μάλλινα χαλιά ή διαδρόμους και αφήστε το δάπεδο γυμνό (εάν είναι από ξύλο) ή χρησιμοποιείστε μικρά χαλιά που εύκολα πλένονται . Αν  αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει φίλτρο μικρών σωματιδίων ή υψηλής απόδοσης σωματιδιακού αέρα (HEPA).
 • Κουρτίνες και περσίδες. Αποφύγετε τις βαριές κουρτίνες. Χρησιμοποιήστε πλενόμενες κουρτίνες από απλό βαμβάκι ή συνθετικό ύφασμα. Αντικαταστήστε τις οριζόντιες περσίδες με άλλες τύπου ρολό.
 • Έπιπλα. Επιλέξτε καρέκλες, κομοδίνα και ντουλάπια από δέρμα, ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό. Αποφύγετε τα επικαλυμμένα έπιπλα.
 • Κατοικίδια ζώα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα νέο σπίτι για το σκυλί ή τη γάτα σας, τουλάχιστον κρατήστε τα ζώα έξω από την κρεβατοκάμαρα. Το μπάνιο των κατοικίδιων ζώων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την ποσότητα αλλεργιογόνου που περιέχουν.
 • Γενικότερα. Αφαιρέστε αντικείμενα που συλλέγουν σκόνη, όπως επιτραπέζια στολίδια, βιβλία και περιοδικά. Τα βιβλία μπορεί να είναι τροφή για σκέψη, αλλά για τα παράσιτα είναι μόνο τροφή. Πρέπει να καθαρίζονται συχνά. Το ιδανικό θα ήταν να βρίσκονται εκτός υπνοδωματίου. Αποθηκεύστε τα παιδικά παιχνίδια και γενικότερα παιχνίδια που είναι ανοιχτά σε πλαστικά ή άλλα δοχεία. Ψάξετε να βρείτε λούτρινα που πλένονται στο πλυντήριο και να τα πλένετε σε ζεστό νερό μία φορά την εβδομάδα.

      ⇒ Διαβάστε εδώ: Αναπνευστική Αλλεργία: 4 Μύθοι και Πραγματικότητες!

Δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά όσο το φανταστήκατε, έτσι δεν είναι;

Μπροστά στην βελτίωση της υγεία μας (ή έστω στην πιθανότητα του να συμβεί αυτό), όλοι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό!

Τι λέτε; Θα προσπαθήσετε;

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.