Έχετε αλλεργίες; Συμβουλές για ΚΑΘΕ εποχή!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Μην αφήνετε τα συμπτώματα της αλλεργίας να σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε τον καιρό!

Κάθε εποχή του χρόνου φέρνει νέα εμπόδια για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Είτε υποφέρετε από εποχιακές αλλεργίες (όπως η ευαισθησία στη γύρη την άνοιξη ή στη μούχλα το φθινόπωρο), είτε οι αλλεργίες σας είναι ενοχλητικές σε κάθε εποχή (όπως το κατοικίδιο ζώο και τα ακάρεα της σκόνης), υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματά σας όλο το χρόνο.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Τροφική Δυσανεξία vs Τροφική Αλλεργία!

Συμβουλές για τις Αλλεργίες της  Άνοιξης 

Οι περισσότερες αλλεργίες την άνοιξη σχετίζονται με σπόρους γύρης και μεταφέρονται από τον άνεμο ή τα έντομα και είναι απαραίτητοι για την αναπαραγωγή των φυτών. Τα ανθισμένα φυτά και δέντρα, αρχίζουν να γονιμοποιούνται μεταξύ Ιανουαρίου και Απρλίου, ανάλογα με τη θέση τους. Όταν η γύρη είναι στον αέρα, μπορεί να προσγειωθεί στα μάτια, τη μύτη, τους πνεύμονες ή το δέρμα ενός ευαισθητοποιημένου ατόμου και να προκαλέσει φαγούρα, υδαρή μάτια, ρινική καταρροή, βήχα και άλλες αναπνευστικές δυσκολίες.

Τα αλλεργικά συμπτώματα στη γύρη είναι ελάχιστα σε ημέρες βροχερές και χωρίς αέρα, επειδή η γύρη δεν κινείται πολύ κατά τη διάρκεια αυτών των συνθηκών. Οι ζεστές, ξηρές και θυελλώδεις καιρικές συνθήκες έχουν περισσότερη γύρη στον αέρα και οδηγούν σε περισσότερα συμπτώματα αλλεργίας. Η περίοδος της γυρεοφορίας συνήθως ξεκινάει από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και από τον Ιανουάριο σε κάποιες περιοχές.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: ΠΩΣ γίνεται η διάγνωση της Αλλεργίας;

Αν είστε ευαισθητοποιημένοι στη γύρη, εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν :

 • Κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστές όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφευχθεί η εμφάνιση της γύρης στο σπίτι και το αυτοκίνητό σας.
 • Αποφύγετε να βγαίνετε έξω το πρωί που τα επίπεδα της γύρης είναι υψηλότερα.
 • Μην στεγνώνετε τα ρούχα σας έξω, καθώς η γύρη μπορεί να μεταφερθεί από τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιήστε στεγνωτήριο ρούχων ή απλώστε τα ρούχα τις ώρες που η γυρεοφορία δεν είναι υψηλή.
 • Αν είστε έξω, αλλάξτε τα ρούχα σας αμέσως για να αποφύγετε της μεταφορά γύρης μέσα στο σπίτι. Πριν πάτε για ύπνο κάντε μπάνιο, ώστε να μην περάσετε τη νύχτα σας μαζί με τα αλλεργιογόνα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αλλεργία στο Λάτεξ: Υπάρχει λύση;

Συμβουλές για τις Καλοκαιρινές Αλλεργίες

Τα γρασίδια (χόρτα) είναι μια κοινή αιτία αλλεργικών αντιδράσεων στα τέλη  της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα σε οποιαδήποτε εποχής κοπής του γκαζόν. Η αλλεργία στα γρασίδια μπορεί να προκαλέσει κνίδωση και ερεθισμό του δέρματος, καθώς επίσης και φαγούρα, υδαρή μάτια και ρινική καταρροή.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αναφυλαξία: Απο ΤΙ κινδυνεύω; Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχω;

Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη του χόρτου, εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν :

 • Μην κόβετε το γκαζόν οι ίδιοι αλλά βρείτε κάποιον άλλο να το κόψει για εσάς. Αν πρέπει ωστόσο να το κόψετε, φορέστε μια μάσκα για να καλύψετε τη μύτη και το στόμα σας.
 • Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού (ειδικά κατά την κοπή του γκαζόν) και χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό για να ψύξετε το σπίτι σας και να εμποδίσετε τη είσοδο της γύρης στο εσωτερικό του σπιτιού.
 • Αν έχετε κατοικίδιο, ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας σας (χωρίς αλλεργία) να βουρτσίσει ή να λούσει το κατοικίδιο σας συχνά. Αυτό θα βοηθήσει να αφαιρεθεί κάθε γύρη που μπορεί να παγιδευτεί στο τρίχωμα τους όταν βγαίνουν έξω.
 • Κατά την περίοδο της υψηλής γυρεοφορίας επιλέξτε για βόλτα ένα πιο ουδέτερο περιβάλλον, όπως για παραλία, για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Εγκυμοσύνη και Αλλεργίες: Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχω;

Συμβουλές για Φθινοπορινές Αλλεργίες

Οι αλλεργίες το φθινόπωρο προκαλούνται συνήθως από ζιζάνια που γονιμοποιούνται στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Εκτός από τα ζιζάνια υπάρχουν και μερικά δέντρα γονιμοποιούνται σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες. Οι μύκητες της υγρασίας, ευδοκιμούν σε υγρούς σωρούς από πεσμένα φύλλα, που μπορεί να επηρεάσει αυτούς που έχουν αλλεργία στους μύκητες της υγρασίας.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: 5 λόγοι για να επισκεφθείτε ΑΜΕΣΑ έναν αλλεργιολόγο!

Αν έχετε αλλεργία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν :

 • Αποφύγετε τις εργασίες όπως είναι η κηπουρική και τη συλλογή των πεσμένων φύλλων. Αυτό μπορεί να “ξεσηκώσει” τη γύρη αλλά και τα σπόρια των μυκήτων, καθιστώντας πιθανότερη την αλλεργική αντίδραση.
 • Ζητήστε από έναν επαγγελματία να καθαρίσει τις υδρορροές σας εάν είναι γεμάτες από υγρά, μουχλιασμένα φύλλα.
 • Μην ρίχνετε πολύ νερό στα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς το υγρό χώμα ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας.
 • Αφαιρέστε ένα μουχλιασμένο χαλί ή κάποιο αντικείμενο και πλύνετε τυχόν περιοχές που πιθανόν να έχουν μούχλα (όπως το μπάνιο) με ένα διάλυμα χλωρίνης με νερό.
 • Εάν υποφέρετε από αλλεργίες στη γύρη, δείτε τις Συμβουλές για την αλλεργία του καλοκαιριού (παραπάνω).

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Έχετε αλλεργία; 5 Απαντήσεις σε Ερωτήσεις που σίγουρα σκεφτήκατε!

Συμβουλές για τις Αλλεργίες του Χειμώνα

Οι αλλεργίες το χειμώνα συνδέονται συχνότερα με τους μύκητες της υγρασίας και τα ακάρεα της σκόνης. Επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκτίθενται σε αυτά τα αλλεργιογόνα όλο το εικοσιτετράωρο.

Εάν υποφέρετε από χειμερινές αλλεργίες, αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν :

 • Αν έχετε τζάκι με ξύλα, αποθηκεύστε τα ξύλα σας έξω. Καίτε μόνο ξύλα που φαίνεται ότι είναι απαλλαγμένα από υγρασία.
 • Κρατήστε τα φρεσκοκομμένα δέντρα και χόρτα (όπως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ή τα στεφάνια) έξω για λίγες μέρες για να μειώσετε την ποσότητα υγρασίας που θα φέρουν στο σπίτι. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε τεχνητά δέντρα ή στεφάνια, ακόμα και αυτά μπορούν να μουχλιάσουν και να έχουν σκόνη με την πάροδο τον χρόνων. Έτσι λοιπόν καλό θα είναι να τα καθαρίσετε έξω πριν την διακόσμηση.
 • Καθαρίστε όλα τα διακοσμητικά πριν τα εμφανίσετε, καθώς μπορεί να έχουν συλλέξει σκόνη κατά την αποθήκευση. Καλό είναι αυτό να γίνει εκτός σπιτιού για να αποτρέψετε την εξάπλωση των αλλεργιογόνων στο σπίτι σας.
 • Πλύνετε τα υφασμάτινα διακοσμητικά με ζεστό νερό και σαπούνι πριν τα τοποθετήσετε στο χώρο σας. Αν είναι απαραίτητο προστατέψτε τη μύτη και το στόμα με μια μάσκα, ενώ πλένετε τα αντικείμενα.
 • Σκεφθείτε να αγοράσετε ένα σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα με φίλτρο HEPA (High Performance Particulate Air) για να μειώσετε την ποσότητα σκόνης και ακάρεων στο σπίτι σας.
 • Χρησιμοποιήστε μια σκούπα με φίλτρο HEPA (φίλτρο που συγκρατεί τη σκόνη) και καθαρίστε συχνά τα χαλιά σας.
 • Προσπαθείστε να μην χρησιμοποιείτε χαλιά σε μεγάλες επιφάνειες, καθώς το χαλί κρατά και παγιδεύει σκόνη και αλλεργιογόνα. Αντικαταστήστε το χαλί με δάπεδα με λεία επιφάνεια (ξύλο, πλακάκι, laminate κλπ), τα οποία καθαρίζονται ευκολότερα και για να μειώσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα.
 • Καλύψτε το στρώμα και τα μαξιλάρια με θήκες με φερμουάρ για να μειώσετε την έκεθση σε ακάρεα. Πλύνετε τις κουβέρτες σας τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες με ζεστό νερό για να σκοτώσετε τα ακάρεα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αντιμετωπίστε και Απαλλαγείτε από τις Αλλεργίες!

Εάν υποφέρετε από αλλεργίες, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν αλλεργιολόγο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και άλλες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν αρκετά, αλλά ο αλλεργιολόγος μπορεί να σας βοηθήσει με ένα πλάνο θεραπείας που να είναι το ιδανικό για εσάς.

Μην αφήνετε τις αλλεργίες να σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε το καλύτερο από κάθε εποχή!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.