Τροφική Αλλεργία: 5 FAQs που ΣΙΓΟΥΡΑ σας απασχόλησαν!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Και ποιος δε θέλει να απολαμβάνει το φαγητό του; Φυσικά και ΟΛΟΙ μας θέλουμε!

Τι γίνεται όμως με αυτούς που προβληματίζονται (και όχι άδικα κάποιες φορές) σχετικά με τη διατροφή τη δική τους ή των παιδιών τους, όταν υπάρχει (ή ακόμη και όταν δεν υπάρχει) ιστορικό αλλεργίας;

Ας απαντήσουμε λοιπόν στις πιο συχνά ερωτώμενες απορίες σας, σχετικά με την τροφική αλλεργία…

Ερώτηση

Το κατσικίσιο γάλα είναι λιγότερο αλλεργιογονικό, και επομένως λιγότερο επικίνδυνο, σε σχέση με το αγελαδινό;

Όχι. Το κατσικίσιο γάλα είναι κατά 95% όμοιο με το αγελαδινό και επομένως η χρησιμοποίησή του σε “αλλεργικά παιδιά” όχι μόνο δεν οφελεί αλλά αντίθετα είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Ερώτηση

Το γάλα γαϊδούρας  είναι λιγότερο αλλεργιογονικό, και επομένως λιγότερο επικίνδυνο, σε σχέση με το αγελαδινό;

Ναι. Αντίθετα με το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα, αυτό της γαϊδούρας όπως και της καμήλας δεν είναι παρόμοιο με το αγελαδινό και επομένως, μετά από αλλεργιολογικό έλεγχο, ίσως και να μπορεί να αποτελεί στοιχείο υποαλλεργιογονικής δίαιτας σε πολλούς ασθενείς.

Ερώτηση

Όλα τα ψάρια είναι εξίσου αλλεργιογονικά και η επεξεργασία τους δεν έχει επιπτώσεις στο βαθμό επικινδυνότητας;

Όχι. Το πιο κοινό αλλεργιογονικό στοιχείο των ψαριών είναι η πρωτεΐνη παρβαλβουμίνη. Η ποσότητά της όμως δεν είναι ίδια σε όλα τα ψάρια με αποτέλεσμα ο γαλέος να έχει ελάχιστη και επομένως να είναι υποαλλεργιογονικός. Επίσης η κονσερβοποίηση μειώνει την ποσότητα παρβαλβουμίνης στον τόνο και γι’αυτό ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα χορήγησης ψαριού σε αλλεργικούς ασθενείς υπό την καθοδήγηση του αλλεργιολόγου.

Ερώτηση

Το αυγό με τη μορφή αυγολέμονου είναι πιο επικίνδυνο σε σχέση με το βρασμένο και αυτό με τη σειρά του πιο επικίνδυνο από το ψημένο (για παράδειγμα σε κέικ);

Ναι. Όσο λιγότερο θερμικά επεξεργασμένη είναι η πρωτεΐνη του αυγού, τόσο πιο επικίνδυνη είναι. Στο αυγολέμονο καταναλώνεται σχεδόν ωμή, στο βρασμένο αυγό βρίσκεται σε ενδιάμεση κατάσταση και στο ψημένο σε φαγητό σε φούρνο είναι για πολλούς αλλεργικούς ανεκτή. Πριν οποιαδήποτε κατανάλωση χρειάζεται, βέβαια, αλλεργιολογικός έλεγχος.

Ερώτηση

Οι φράουλες, το πορτοκάλι και η σοκολάτα είναι πολύ συχνά τροφικά αίτια αλλεργιών;

Όχι. Αυτό αποτελεί συχνή παρανόηση. Οι φράουλες, τα πορτοκάλια, και οι σοκολάτες  σπάνια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα στην κατεύθυνση της αλλεργίας. Αν μερικές φορές, και σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, προκαλούν δερματικά εξανθήματα αυτό οφείλεται στο ότι το πορτοκάλι όντας όξινο ερεθίζει συχνά το δέρμα, ενώ οι φράουλες περιέχουν πολύ ισταμίνη που προκαλεί καντήλες. Αυτό σημαίνει ότι κατά κανόνα σε μικρότερες ποσότητες μπορούν να καταναλώνονται απρόσκοπτα.

Βρήκατε τις απαντήσεις που ψάχνατε;

Αν όχι, μη διαστάσετε να μας στείλετε τις δικές σας ερωτήσεις!

(πηγή)

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.