Τροφική Δυσανεξία vs Τροφική Αλλεργία

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Μερικά από τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας και της τροφικής αλλεργίας είναι παρόμοια, αλλά οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι πολύ σημαντικές. Η κατανάλωση ενός τροφίμου στο οποίο έχετε δυσανεξία μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα. Ωστόσο, εάν έχετε μια πραγματική τροφική αλλεργία, η αντίδραση του σώματος σας σε αυτό το τρόφιμο θα μπορούσε να είναι απειλητική για τη ζωή.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: ΠΩΣ γίνεται η διάγνωση της Αλλεργίας;

Πεπτικό Σύστημα έναντι Ανοσοποιητικού Συστήματος

Η απάντηση της τροφικής δυσανεξίας πραγματοποιείται στο πεπτικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είστε σε θέση να διασπάσετε σωστά την τροφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ενζύμου, ευαισθησία σε πρόσθετα τροφίμων ή αντιδράσεις σε χημικές ουσίες των τροφίμων. Συχνά, οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε μικρές ποσότητες τροφής χωρίς πρόβλημα.

Στην τροφική αλλεργία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται το σώμα σας. Για παράδειγμα, αν έχετε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει το αγελαδινό γάλα ως “εισβολέα – αλλεργιογόνο” και αντιδρά με την παραγωγή αντισωμάτων που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε ( IgE ). Αυτά τα αντισώματα ταξιδεύουν στα κύτταρα, τα οποία απελευθερώνουν χημικές ουσίες προκαλώντας αλλεργική αντίδραση. Κάθε τύπος IgE έχει ένα συγκεκριμένο “ραντάρ” για κάθε τύπο αλλεργιογόνου.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: 5 λόγοι για να επισκεφθείτε ΑΜΕΣΑ έναν αλλεργιολόγο!

Σε αντίθεση με την τροφική δυσανεξία, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή αντίδραση με την κατανάλωση μικρής ποσότητας, ακόμα και αγγίζοντας ή εισπνέοντας κάποιο τρόφιμο.

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται στο δέρμα (κνίδωση, κνησμός-φαγούρα, οίδημα-πρήξιμο του δέρματος). Τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο και διάρροια. Αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν με τα συμπτώματα από το δέρμα ή / και  από το γαστρεντερικό σύστημα.

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που συμβαίνει πολύ γρήγορα. Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη ή απώλεια συνείδησης. Χωρίς άμεση θεραπεία με ένεση αδρεναλίνης και εξειδικευμένη φροντίδα, η αναφυλαξία μπορεί να αποβεί μοιραία.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αναφυλαξία: Από ΤΙ κινδινεύω; Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχω;

Πότε πρέπει να δείτε Αλλεργιολόγο ;

  • Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μια τροφική αλλεργία
  • Εάν έχετε περιορίσει τη διατροφή σας με βάση την πιθανή τροφική αλλεργία.
  • Για την καλύτερη διάγνωση, καθώς και για να λάβετε μέτρα αντιμετώπισης και οδηγίες αποφυγής.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.