Αλλεργία σε φάρμακα; ΌΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή δυσκολία στην αναπνοή μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, τότε πιθανόν να έχετε αλλεργία σε φάρμακα. Όπως και με άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας ευαισθητοποιηθεί σε μια ουσία του φαρμάκου. Τότε το αντιλαμβάνεται ως ξένο εισβολέα και για να υπερασπιστεί τον οργανισμό, απελευθερώνει χημικές ουσίες.

Επισκόπηση

Τα άτομα με αλλεργία σε φάρμακα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ανεξάρτητα από το εάν το φάρμακο είναι σε υγρή μορφή, σε χάπι ή σε ενέσιμη μορφή.

Οι αντιδράσεις μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Ποια Φάρμακα είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν Aλλεργικές αντιδράσεις;

Τα πιο γνωστά-ύποπτα φάρμακα είναι τα κάτωθι:

 • Πενικιλίνη και συναφή αντιβιοτικά
 • Αντιβιοτικά που περιέχουν σουλφοναμίδες
 • Αντιεπιληπτικά
 • Ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Συμπτώματα

Ενώ μπορεί να μην παρουσιάσετε συμπτώματα αλλεργίας την πρώτη φορά που παίρνετε ένα φάρμακο, το σώμα σας θα μπορούσε να παράγει αντισώματα σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, την επόμενη φορά που θα πάρετε το φάρμακο, το ανοσοποιητικό σας μπορεί να το δει ως εισβολέα και να αναπτύξει συμπτώματα καθώς ο οργανισμός σας απελευθερώνει χημικές ουσίες για να υπερασπιστεί τον “εισβολέα” εναντίον του.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν :

 • Εξάνθημα
 • Κνησμό
 • Συριγμό ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα
 • Οίδημα
 • Έμετος
 • Άισθημα ζάλης ή λιποθυμία
 • Αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση που μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και να οδηγήσει σε σοκ. Οι αντιδράσεις μπορούν ταυτόχρονα να επηρεάσουν δύο ή περισσότερα συστήματα πχ όταν υπάρχει εξάνθημα και δυσκολία στην αναπνοή.

Η πενικιλίνη προκαλεί τα περισσότερα συμπτώματα φαρμακευτικής αλλεργίας. Ακριβώς επειδή παρουσιάζετε συμπτώματα μετά τη λήψη πενικιλίνης δεν σημαίνει ότι θα αντιδράσετε σε σχετικά φάρμακα, όπως η αμοξυκιλλίνη, αλλά είναι πιο πιθανό. Επίσης, μόνο επειδή είχατε μια αντίδραση στην πενικιλίνη (ή σε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο) κάποια στιγμή, δεν σημαίνει ότι θα έχετε την ίδια αντίδραση στο μέλλον.

Τα αντιβιοτικά που περιέχουν σουλφοναμίδια, όπως το φάρμακο Σουλφαμεθαξαζόλη-Τριμεθοπρίμη και το Σουλφαφουραζόλη – Ερυθρομυκίνη προκαλούν περιστασιακά αλλεργικές αντιδράσεις. Τα μη αντιβιοτικά που περιέχουν σουλφοναμίδια είναι πολύ χαμηλού κινδύνου.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Η Φαρμακευτική Αλλεργία μέσα από 8 Ερωτήσεις & Απαντήσεις!

Διάγνωση

Οι φαρμακευτικές αλλεργίες μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθούν. Μια αλλεργία σε φάρμακα τύπου πενικιλίνης είναι η μόνη που μπορεί να διαγνωσθεί οριστικά μέσω Δερματικών Δοκιμασιών δια Νυγμού. Ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα – ιδιαίτερα εξανθήματα, κνίδωση και άσθμα – μπορεί να μοιάζουν με ορισμένες παθήσεις.

Ο Αλλεργιολόγος θα αναζητήσει απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα :

 • Ποιο φάρμακο υποψιάζεστε ότι προκάλεσε την αντίδραση σας ;
 • Πότε ξεκίνησε και πότε σταμάτησε το φάρμακο;
 • Πόσο καιρό μετά τη λήψη του φαρμάκου ξεκίνησαν τα συμπτώματα; Τι ακριβώς βιώσατε;
 • Πόσο καιρό κράτησαν τα συμπτώματα σας και τι κάνατε για να ανακουφιστείτε ;
 • Ποια άλλα φάρμακα, τόσο συνταγογραφούμενα όσο και μη συνταγογραφούμενα, παίρνετε;
 • Καταναλώνετε φυτικά φάρμακα ή συμπληρώματα βιταμινών ; Εάν ναι, ποια;

Ο Αλλεργιολόγος επίσης θα θέλει να μάθει εάν έχετε αντιδράσει σε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Εάν μπορείτε, να έχετε μαζί σας το ενοχοποιούμενο φάρμακο. Αυτό θα βοηθήσει τον Αλλεργιολόγο να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Η διάγνωση της φαρμακευτικής αλλεργίας συνήθως γίνεται με:

 • Δερματικό έλεγχο (ακριβής μόνο για την πενικιλίνη)
 • Φαρμακευτική πρόκληση.

Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, ο Αλλεργιολόγος θα αναζητήσει προβλήματα που αποτελούν μέρος της αντίδρασης του φαρμάκου, μαζί με μη αλλεργικούς μηχανισμούς αντίδρασης.

Ανάλογα με το φάρμακο για το οποίο υπάρχει υποψία ότι προκαλεί την αντίδραση, ο Αλλεργιολόγος μπορεί να σας προτείνει εξέταση με δερματικά τεστ (Δερματικές Δοκιμασίες δια Νυγμού) ή σε περιορισμένες περιπτώσεις μία εξέταση αίματος. Μια εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση μιας σοβαρής καθυστερημένης αντίδρασης, ιδιαίτερα αν εμπλέκονται αρκετά συστήματα. Αυτή η σπάνια αντίδραση είναι γνωστή ως “σύνδρομο DRESS”, δηλαδή φαρμακευτικό εξάνθημα με ηωσινοφιλία και συστηματικά συμπτώματα.

Εάν υπάρχει υποψία φαρμακευτικής αλλεργίας, ο Αλλεργιολόγος μπορεί επίσης να συστήσει μια φαρμακευτική πρόκληση, στην οποία θα επιβλέπει ο ίδιος σε ελεγχόμενο περιβάλλον καθώς θα παίρνετε το φάρμακο για το οποίο υπάρχει υποψία ότι προκάλεσε αντίδραση. (Αν η αντίδραση σας ήταν σοβαρή, μια τέτοια πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικά επικίνδυνη).

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Πενικιλίνη και Αλλεργία: Μπορούμε να απαλλαγούμε;

Διαχείριση και Θεραπεία

Σχετικά με τη φαρμακευτική αλλεργία μπορείτε να :

 • Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι γιατροί σας γνωρίζουν την αλλεργία σας καθώς και τα συμπτώματα που έχετε εμφανίσει.
 • Ρωτήστε σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει να αποφύγετε.
 • Ρωτήστε για τις εναλλακτικές λύσεις για το φάρμακο που προκάλεσε την αλλεργική αντίδραση.
 • Φορέστε ενα βραχιόλι ή ένα περιδέραιο ιατρικής έκτακτης ανάγκης που να προσδιορίζει την αλλεργία σας.
 • Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματα ή εμφανιστούν πάνω από δύο συμπτώματα (Αναφυλαξία).

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση που μπορεί ταυτόχρονα να επηρεάσει δύο ή περισσότερα συστήματα π.χ δέρμα (εξάνθημα) και γαστρεντερικό (έμετος). Εάν συμβεί αυτό, καλέστε το 166 και αναζητήστε αμέσως ιατρική περίθαλψη.

Αν φροντίζετε κάποιο άτομο που φαίνεται ότι έχει μια έντονη αντίδραση σε ένα φάρμακο, ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό για το ποια φάρμακα ελήφθησαν, πότε τα έλαβε και ποια ήταν η δοσολογία.

Εάν η αλλεργική αντίδραση σε ένα φάρμακο δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ο Αλλεργιολόγος σας μπορεί να σας δώσει:

 • ένα αντιισταμινικό
 • ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη, η ένα κορτικοστερεοειδές για τη μείωση της φλεγμονής.  

Απευαισθητοποίηση Φαρμάκων

Εάν δεν υπάρχει κατάλληλη εναλλακτική λύση στο αντιβιοτικό με το οποίο έχετε εμφανίσει αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να υποβληθείτε σε απευαισθητοποίηση του φαρμάκου. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη του φαρμάκου σε αυξανόμενες δόσεις έως ότου να ανεχτείτε την απαραίτητη δόση με ελάχιστες παρενέργεις. Αυτό πιθανότατα θα γίνει σε ένα νοσοκομείο και έτσι θα υπάρχει άμεση αντιμετώπιση εάν προκύψει αντίδραση.

Η απευαισθητοποίηση μπορεί να βοηθήσει μόνο ένα παίρνετε το φάρμακο κάθε μέρα. Μόλις το σταματήσετε – για παράδειγμα, όταν τελειώσει ένας κύκλος χημειοθεραπείας – θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία της απευαισθητοποίησης αν χρειαστεί να πάρετε το φάρμακο για δεύτερη φορά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρουσιάζετε οποιαδήποτε συμπτώματα αλλεργίας μετά τη λήψη φαρμάκων (και όχι μόνο), θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν Αλλεργιολόγο.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.