Έκζεμα: 3 ερωτήσεις πιο επίκαιρες από ποτέ!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Έκζεμα, φαγούρα, οίδημα.. σας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά σας; Δυστυχώς πολλούς ταλαιπωρούν! Κάποιες φορές οι λύσεις είναι απλές, και κάποιες άλλες όχι.

Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις και απαντήσεις που ίσως σας βοηθήσουν να λύσετε απορίες σας, σχετικά με κάποια από τα συμπτώματα της δερματικής αλλεργίας.

Ερώτηση

Θα βελτιωθούν τα συμπτώματα του εκζέματος μου;

Το έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση, και τα συμπτώματα του έχουν εξάρσεις και υφέσεις. Τα συμπτώματα μπορούν να θεραπευτούν. Συζητήστε με τον αλλεργιολόγο σας σχετικά με τοπικές αλοιφές ή κρέμες που μπορούν να εφαρμοστούν στο δέρμα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το έκζεμα σας με οδηγίες για ενυδάτωση μετά το μπάνιο ή το ντουζ, αποφεύγοντας παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση (πχ γύρη ή κατοικίδια), ακραίες συνθήκες υγρασίας, και να δώσει οδηγίες για το ντύσιμο σας, δηλαδή χαλαρά, μαλακά και βαμβακερά ρούχα.

      ⇒ Διαβάστε εδώ: Ατοπική Δερματίτιδα: Ένας γνωστός – άγνωστος!

Ερώτηση

Όλα τα εκζέματα είναι το ίδιο;

Όχι. Πολλοί άλλοι τύποι των φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος είναι μέρος της οικογένειας του εκζέματος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δερματίτιδα εξ’ επαφής, η οποία προκαλείται από την άμεση επαφή με ουσίες όπως το λάτεξ, τα απορρυπαντικά, τα αρώματα και μια σειρά από άλλα αλλεργιογόνα και ουσίες στις οποίες ένα άτομο είναι ευαισθητοποιημένο.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Δερματική Αλλεργία: Αποτελεί την πιο ΣΥΝΗΘΗ μορφή αλλεργίας;

Ερώτηση

Μεγαλώνοντας το παιδί μου θα συνεχίσει να έχει έκζεμα;

Πολλά παιδιά διαπιστώνουν ότι το έκζεμα τους μειώνεται ή ακόμα και εξαφανίζεται πριν ξεκινήσουν το σχολείο. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια παιδιά θα ξεπεράσουν το έκζεμα τους και ποια θα συνεχίσουν να έχουν συμπτώματα μέχρι την ενηλικίωση. Εκείνοι που είχαν έκζεμα στην παιδική ηλικία μπορεί πάντα να έχουν ξηρό δέρμα, οι περισσότεροι τουλάχιστον.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την ανάπτυξη του εκζέματος στην παιδική ηλικία, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή. Το έκζεμα εμφανίζεται συνήθως πριν την ηλικία των 5 ετών, αλλά οι έφηβοι και οι ενήλικες μπορούν επίσης να αναπτύξουν έκζεμα. Η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο συχνή σε αστικές περιοχές και στις ανεπτυγμένες χώρες και επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα. Είτε έτσι είτε αλλιώς,  το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό. Εσείς ή το παιδί σας δεν μπορείτε να κολλήσετε από άλλο άτομο ή να το μεταφέρετε σε κάποιον άλλο.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Εξάνθημα από κάμπιες είναι… αλλεργία;

Συμφωνείτε ότι είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που σχετίζονται με την δερματική αλλεργία και το έκζεμα; Αν όχι, στη διάθεση σας να λύσουμε και τις δικές σας απορίες!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.