Η Φαρμακευτική Αλλεργία μέσα από 8 Ερωτήσεις & Απαντήσεις!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Κάποιοι από εσάς έχετε οι ίδιοι ή άτομα του οικείου περιβάλλοντός σας, αλλεργία σε κάποιο/α φάρμακο/α. Άλλων τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και επικίνδυνα και άλλων λιγότερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι έχετε απορίες σχετικά με αυτή τη μορφή αλλεργίας.

Πάμε να δούμε λοιπόν μαζί, τις πιο κοινές ερωτήσεις και απαντήσεις σε θέματα Φαρμακευτικής Αλλεργίας.

Ερώτηση

Πόση ώρα χρειάζεται για να εμφανιστεί μια αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο;

Ο χρόνος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν άμεσα, ενώ άλλοι μπορεί να πάρουν το φάρμακο αρκετές φορές μέχρι να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα θα εμφανιστούν 1-2 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, εκτός εάν εμφανίσετε καθυστερημένη αντίδραση. Τα συμπτώματα αυτά της καθυστερημένης αντίδρασης περιλαμβάνουν πυρετό, φλύκταινες στο δέρμα και περιστασιακά πόνο στις αρθρώσεις.

Ερώτηση

Τα συμπτώματα φαρμακευτικής αλλεργίας είναι διαφορετικά από άλλα συμπτώματα αλλεργίας;

Τα συμπτώματα από μία φαρμακευτική αλλεργία μπορεί να είναι όπως και σε άλλες αλλεργικές αντιδράσεις και μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση ή εξάνθημα, κνησμό, δύσπνοια, ελαφύ πονοκέφαλο ή ζάλη, έμετο, ακόμα και αναφυλαξία. Ο συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων πιθανόν να οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση, ενώ  συμπτώματα όπως  ναυτία και  έμετος χωρίς άλλα συμπτώματα να είναι ανεπιθύμητη παρενάργεια του φαρμάκου.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αλλεργία σε φάρμακα; ΌΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ερώτηση

Ποια είναι η θεραπεία της φαρμακευτικής αλλεργίας;

Όπως και στις περισσότερες αλλεργίες, η πρωτογενής θεραπεία της φαρμακευτικής αλλεργίας είναι η αποφυγή. Μόλις διαπιστώσετε ότι είστε αλλεργικοί σε κάποιο φάρμακο, ο αλλεργιολόγος θα σας συμβουλεύσει να αποφύγετε αυτό το φάρμακο και πιθανόν και όσα ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Θα πρέπει να ενημερώσετε και τους ιατρούς που σας παρακολουθούν για την οδηγία αποφυγής. Είναι καλό να φορέσετε ένα ιατρικό βραχιόλι ή ένα κολιέ, ώστε το ιατρικό προσωπικό να γνωρίζει ότι είστε αλλεργικός. Εάν έχετε αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, χρειάζεστε άμεση θεραπεία. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή είναι η αντίδραση. Εάν εμφανιστεί μια σοβαρή απειλητική για τη ζωή αντίδραση, που ονομάζεται Αναφυλαξία, καλέστε το ΕΚΑΒ ή αν έχετε κάντε την ένεση αδρεναλίνης.

Ερώτηση

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στην πενικιλίνη;

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή και σοβαρά. Μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως κνίδωση, οίδημα – συνήθως στο πρόσωπο, σφίξιμο στο λαιμό, συριγμό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή, αντίδραση. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, να επιδεινωθεί γρήγορα και να είναι θανατηφόρα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αυτά που έχουν αναφερθεί στο άρθρο εδώ και οποιοδήποτε από τα ακόλουθα :

  • Κνησμός, κνίδωση, εξάνθημα, έξαψη σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως:
    • δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος
    • πρήξιμο των χειλιών, του λαιμού, της γλώσσας και του προσώπου
    • ζάλη και απώλεια συνείδησης ή λιποθυμίας, που μπορεί να οδηγήσει σε σοκ.

Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα σοβαρά συμπτώματα, χρησιμοποιήστε την ένεση αδρεναλίνης (αν υπάρχει) και καλέστε άμεσα ασθενοφόρο.

Ερώτηση

Εάν έχω αλλεργία στην πενικιλίνη, ποια εναλλακτικά φάρμακα μπορώ να πάρω;

Αν και η πενικιλίνη είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιβιοτικό, υπάρχουν και άλλα αντιβιοτικά αν έχετε αλλεργία σε αυτή. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει ποιο αντιβιοτικό θα συνταγογραφηθεί με βάση διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του βακτηρίου, πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη, ποια ήταν η προηγούμενη αντίδρασή σας στην πενικιλίνη και άν έχετε ελεγχθεί για αλλεργία στην πενικιλίνη.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Πενικιλίνη και Αλλεργία: Μπορούμε να απαλλαγούμε;

Ερώτηση

Ποια φάρμακα πιθανόν προκαλούν πιο συχνά αλλεργία;

Η πενικιλίνη είναι το πιο συχνό φάρμακο που προκαλεί αλλεργία. Εάν παρουσιάσετε αλλεργική αντίδραση μετά από λήψη πενικιλίνης, δεν θα έχετε αναγκαστικά παρόμοια αντίδραση με παρόμοια φάρμακα όπως η αμοξυκιλλίνη. Αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί. Τα αντιεπιληπτικά, η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαρμακευτική αλλεργία. Είναι δυνατόν να έχετε μια αντίδραση σε ένα φάρμακο κάποια στιγμή στη ζωή σας και να μην συμβεί παρόμοια αντίδραση στο μέλλον.

Ερώτηση

Είχα αλλεργία στην πενικιλίνη ως παιδί. Θα το έχω μια ζωή;

Όχι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, το 80% των ανθρώπων θα χάσουν την αλλεργία τους στην πενικιλίνη, εάν αποφύγουν τα φάρμακο για 10 χρόνια. Είναι σημαντικό να ελεγχθείτε από έναν αλλεργιολόγο για να καθοριστεί αν είστε ακόμα αλλεργικοί.

Ερώτηση

Η απευαισθητοποίηση είναι το ίδιο με το να μη είμαι πλέον αλλεργικός σε ένα φάρμακο;

Όχι, αλλά για τα καθημερινά φάρμακα, η απευαισθητοποίηση πρέπει να γίνει από αλλεργιολόγο. Εάν το φάρμακο λαμβάνεται καθημερινά, το σώμα σας παραμένει ευαισθητοποιημένο. Αν όμως περάσουν περισσότερες από 2 ημέρες μεταξύ των δόσεων, πιθανόν ο οργανισμός σας να μην “θυμάται” την απευαισθητοποίηση, και η απευαισθητοποίηση μπορεί να χρειαστεί να γίνει  εκ νέου.

Συμφωνείτε ότι είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που σχετίζονται με την φαρμακευτική αλλεργία; Αν όχι, στη διάθεση σας να λύσουμε και τις δικές σας απορίες!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.