Μύκητες & Αλλεργία: Τι ΔΕΝ γνωρίζετε!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Οι μύκητες ζουν παντού – σε κούτσουρα, σε πεσμένα φύλλα και σε υγρά μέρη όπως μπάνια και κουζίνες. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και είναι αλλεργικοί σε αυτούς τους μύκητες.

Επισκόπηση

Η αλλεργία στη μούχλα μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί! Ο μύκητας μπορεί να αναπτυχθεί στο υπόγειο σας, στο μπάνιο σας, στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη, σε πεσμένα φύλλα και σε γρασίδια που δεν έχουν κοπεί.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Βήχας, δυσκολία στην αναπνοή… σημαίνει άσθμα;

Υπάρχουν περίπου 1.000 είδη μούχλας – πολλά από τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Τα σπόρια της μούχλας είναι μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε άτομα που έχουν αλλεργία στη μούχλα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στους μύκητες μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων αναπνευστικών αλλεργιών :

 • ρινική συμφόρηση
 • καταρροή
 • φτάρνισμα
 • επιπεφυκίτιδα (ερεθισμένα μάτια)
 • βήχας
 • συριγμός
 • φαγούρα στο λαιμό.

Οι μύκητες της υγρασίας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος.

    ⇒ Διαβάστε εδώ: Επαγγελματικό Άσθμα: Το γνωρίζετε;

Διαχείρηση και Θεραπεία

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία στους μύκητες ή εάν έχετε παρόμοια συμπτώματα που συνεχίζουν να επιμένουν, συμβουλευτείτε έναν Αλλεργιολόγο. Η εξέταση του δέρματος (Δερματικά τεστ) ή του αίματος μπορεί να βοηθήσει στην διερεύνηση των συμπτωμάτων.

Στην περίπτωση των αλλεργιών στους μύκητες, μπορεί να είστε σε θέση να εντοπίσετε την πηγή της υγρασίας με την παρακολούθηση των συμπτωμάτων σας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο (2) εβδομάδων. Η αλλεργία στους μύκητες μπορεί να συμβεί σχεδόν οπουδήποτε – στο σπίτι, σε εξωτερικούς χώρους ή στο χώρο εργασίας σας.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Αναπνευστική Αλλεργία: 4 Μύθοι & Πραγματικότητες!

Τι μπορείτε να κάνετε;

Τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εάν πρόκειται να είστε γύρω από πιθανές πηγές μούχλας, όπως όταν κάνετε δουλειά στην αυλή, καλό θα είναι να φορέσετε μια μάσκα ή προληπτικά να λάβετε φάρμακα. Μόλις τελειώσετε με την εργασία σας καλό είναι να ξεπλένετε τη μύτη σας με αλατούχο διάλυμα (αλατόνερο) και να κάνετε ντους για να αφαιρέσετε τυχόν σπόρια μυκήτων που μπορεί να υπάρχουν πάνω σας.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Μειώστε τα Αλλεργιογόνα στο σπίτι σας!

Ένα άλλο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της αλλεργίας στους μύκητες είναι η προστασία του σπιτιού σας :

 • Καθαρίστε γρήγορα τυχόν διαρροές για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας.
 • Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες ή ανεμιστήρες – ή εάν είναι εφικτό ανοίξτε ένα παράθυρο – για να μειώσετε την υγρασία στο μπάνιο ή σε άλλα δωμάτια του σπιτιού σας.
 • Καθαρίστε τα δοχεία απορριμμάτων ή το ψυγείο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Καθαρίστε τακτικά τις υδρορροές και βεβαιωθείτε ότι η αποστράγγιση ρέει μακριά από τα θεμέλια του σπιτιού σας.
 • Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ή ακολουθήστε τις οδηγίες από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, για την εκκαθάριση της υφιστάμενης μούχλας στο σπίτι σας.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.