Αναπνευστική Αλλεργία: 4 Μύθοι και Πραγματικότητες!

Ακολουθήστε μας στα Social Media :

Η αναπνευστική αλλεργία αποτελεί μια από τις πιο κοινές αλλεργίες, με έναν στους τέσσερις πολίτες να υποφέρουν από κάποια από τις μορφές της.

Ο λόγος που είναι τόσο συχνή η αναπνευστική αλλεργία, είναι γιατί πρόκειται για εκείνα τα αλλεργιογόνα που αιωρούνται στον αέρα και βρίσκονται στο σπίτι μας, στο δρόμο, στη δουλειά μας.. στο περιβάλλον μας!

Πάμε να δούμε τις πιο συχνά ερωτούμενες απορίες σας;

Ερώτηση

Την άνοιξη είναι πολύ συχνό το κίτρινο «νέφος» γύρης από τα πεύκα. Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό αλλεργιογονικό αίτιο καταρροής και φτερνισμάτων, δηλαδή συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας;

Όχι. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η γύρη του πεύκου δεν είναι ιδιαίτερα αλλεργιογονική. Αυτό ο φείλεται στο ότι ο κόκκος γύρης του πεύκου είναι αναλογικά πολύ μεγάλος και δε μπορεί να εισπνευσθεί αλλά κατακρατάται στη μύτη. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται οφείλονται σε άλλα φυτά που ανθίζουν παράλληλα με τα πεύκα στην Ελλάδα όπως τα αγρωστώδη, η παριετάρια και η ελιά και των οποίων οι γύρεις ειναι μικροσκοπικές και αόρατες με γυμνό μάτι.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Μύκητες & Αλλεργία: Τι ΔΕΝ γνωρίζετε!

Ερώτηση

Ένα παιδί ή ενήλικας μπορεί να κάνει ασθματική κρίση μόνο και μόνο ως αποτέλεσμα έντονης άσκησης;

Ναι. Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από παροδική στένωση των αεροφόρων οδών. Τα κυριότερα αίτια που την προκαλούν είναι οι ιώσεις, τα αλλεργιογόνα, ερεθιστικοί παράγοντες και η άσκηση, είτε από μόνα τους, είτε σε συνδυασμό. Το άσθμα από άσκηση είναι συχνότερο σε ξηρά και κρύα περιβάλλοντα (π.χ. σκι).

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Επαγγελματικό Άσθμα: Το γνωρίζετε;

Ερώτηση

Η έκθεση σε υγρασία, σκόνη ή αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικού τύπου συμπτώματα;

Ναι. Οι παράγοντες αυτοί δρουν ερεθιστικά και προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργικά (όπως ρινική καταρροή, κνησμό ή βήχα και σφύριγμα από τους πνεύμονες) σε οποιονδήποτε ενήλικα ή παιδί. Αν όμως παράλληλα το άτομο αυτό έχει και αλλεργία τότε η πιθανότητα να εμφανίσει συμπτώματα παρουσία αυτών των παραγόντων είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό ονομάζεται ρινική ή βρογχική υπεραντιδραστικότητα.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Βήχας, Δυσκολία στην αναπνοή.. σημαίνει άσθμα;

Ερώτηση

Η αντιμετώπιση του άσθματος πρέπει κατα κανόνα να περιλαμβάνει και φάρμακα για τη ρινίτιδα;

Ναι. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των ασθενών με αλλεργικό άσθμα πάσχουν ταυτόχρονα και από αλλεργική ρινίτιδα. Επομένως, η μη αντιμετώπισή της είναι λάθος και πολλές φορές οδηγεί σε υπερβολική αγωγή για τους πνεύμονες. Μόνο η ταυτόχρονη αντιμετώπιση και των δύο καταστάσεων έχει τα μεγαλύτερα οφέλη για τους ασθενείς.

     ⇒ Διαβάστε εδώ: Μειώστε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας!

Σας απασχολούν ακόμη ερωτήματα σχετικά με αυτή τη μορφή αλλεργίας; Είμαστε (φυσικά) εδώ για να τα απαντήσουμε!

(πηγή)

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!

About the author: Ψωμιάδου Μαρία - Αλλεργιολόγος

Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, ειδικευθείσα στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Α. & Π. Κυριακού. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ημαθίας (Βέροια) αλλά και τις γύρω περιοχές. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.