Ακολουθήστε μας στα Social Media :
Οι μέλισσες και οι σφήκες ονομάζονται υμενόπτερα και το δηλητήριο τους περιέχει αρκετά διαφορετικά αλλεργιογόνα. Η αλλεργία στα υμενόπτερα είναι συχνή, ειδικά στους πληθυσμούς που ασχολούνται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων στο γενικό πληθυσμό είναι 10-30%, ενώ στους μελισσοκόμους αυτό ανεβαίνει στο 30-60%.
Η αλλεργία στα υμενόπτερα δύναται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το αναφυλακτικό σοκ. Η ανοσοθεραπεία στην περίπτωση αυτή, αλλά και σε άλλες εξίσου σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, είναι εξαιρετικής σημασίας! Σειρά μελετών εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει ότι προστατεύει σε ενδεχόμενο τσίμπημα από επικίνδυνη αντίδραση τουλάχιστον το 85% των ασθενών που την επιλέγουν.
Ακολουθούν κάποιες από τις πιο συχνά ερωτούμενες απορίες σας…
ΕρώτησηΤο τσίμπημα της μέλισσας είναι πιο επικίνδυνο ή και περισσότερο πιθανό να κάνει αναφυλαξία σε σχέση με αυτό της κοινής σφήκας; |
Ναι. Τα υμενόπτερα έντομα προκαλούν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις.
⇒ Διαβάστε εδώ: Πλήρης Οδηγός για τις Αλλεργίες στα Υμενόπτερα
Σε αυτά ανήκουν οι μέλισσες και η οικογένεια της σφήκας. Στις σφήκες δύο είναι τα μεγαλύτερου (αλλεργιολογικού) ενδιαφέροντος είδη, η σφήκα η κοινή και ο πολίστας (μικρότερη σφήκα που φτιάχνει «χάρτινες» φωλιές σε σοφίτες, υπόγεια κ.λπ.). Οι μέλισσες προκαλούν συχνότερα αναφυλαξία σε σχέση με τις σφήκες κυρίως λόγω συχνότερων τσιμπημάτων στον Ελλαδικό χώρο.
ΕρώτησηΈνας μελισσοκόμος που έχει τσιμπηθεί από δεκάδες μέλισσες στο παρελθόν είναι παρ’όλα αυτά πιθανό να κάνει αναφυλακτική αντίδραση; |
Ναι. Χαρακτηριστικό των αλλεργικών νοσημάτων είναι το απρόοπτο της εμφάνισής τους.
⇒ Διαβάστε εδώ: Γενικές Οδηγίες για την Αποφυγή των Νυγμών
Επομένως παρά την παλαιότερα ανοχή σε κάποιο νυγμό, οποτεδήποτε μπορεί να προκύψει αλλεργική αντίδραση.
ΕρώτησηΠρέπει να χορηγείται αδρεναλίνη σε περίπτωση αλλεργικού σοκ (shock); Αν ναι, πότε; |
Ναι. Όταν υπάρχει :
- συμπτωματολογία από το καρδιαγγειακό σύστημα (π.χ. πτώση πίεσης, αίσθημα ή απώλεια συνείδησης κ.α.)
- συμπτωματολογία από το αναπνευστικό σύστημα (δηλαδή δύσπνοια)
- συνδυασμός συμπτωμάτων από δύο συστήματα (π.χ. δέρμα και γαστρεντερικό)
ΕρώτησηΥπάρχει θεραπεία για την αλλεργία στο δηλητήριο των υμενοπτέρων; |
Ναι. Η ειδική ανοσοθεραπεία αποτελεί την μοναδική αιτιολογική αντιμετώπιση της αλλεργίας σε δηλητήριο μέλισσας ή/και σφήκας σε άτομα με τεκμηριωμένα σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις. Η τεχνική της βασίζεται στη προοδευτική χορήγηση του υπεύθυνου εντόμου-δηλητηρίου και μέχρι η χορηγούμενη δόση να αντιστοιχεί σχεδόν στο δηλητήριο από δύο έντομα, περίπου δηλαδή στα 100 μικρογραμμάρια.
ΕρώτησηΟι αλλεργίες δεν θεραπεύονται. Αν κάποιος είναι αλλεργικός ή θα το ξεπεράσει από μόνος του ή θα είναι για πάντα αλλεργικός; |
Όχι (φυσικά!). Υπάρχει αιτιολογική, ριζική θεραπεία των αλλεργιών και ονομάζεται ειδική ανοσοθεραπεία. Με την προσέγγιση αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται στην αναγνώριση των αλλεργιογόνων και παράγει αντισώματα. Έτσι, παρά την έκθεση του ασθενή στα αλλεργιογόνα που παλαιότερα προκαλούσαν συμπτώματα, ο οργανισμός είναι θωρακισμένος. Τονίζεται ότι η ειδική ανοσοθεραπεία δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με ομοιοπαθητική ή άλλες ανάλογες προσεγγίσεις.
Αν έχετε και άλλες απορίες σχετικά με τις Αλλεργίες στα Υμενόπτερα ή την Ανοσοθεραπεία, θα χαρούμε πολύ να μας τις γνωστοποιήσετε. Στη διάθεσή σας!
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!